Neće nas ove godine biti ni u Škabrnji ni u Vukovaru!

SDSS neće doći u Škabrnju i Vukovar ove godine i to nakon bunta jednog dela meštana te najave članova Domovinskog pokreta da će živim zidom spriječiti da bace vence u Dunav kao sećanje na žrtve rata. Na današnjoj konferenciji za novinare Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade i stranke potvrdila je da SDSS ove godine neće biti u Koloni sećanja. Tim povodom SDSS i ostale srpske organizacije potpisale su danas u Zagrebu Izjavu sećanja koju je pročitala Šimprga, a prenosimo je u celosti: 

Danas nećemo govoriti o onima koji su o nama govorili proteklih dana i koji će verovatno o nama govoriti i narednih dana. Koliko god izricali naša imena, ime naše stranke i naroda kojem pripadamo mi se u tome što izgovaraju ne prepoznajemo. Mi nismo ti.

Umesto toga govorićemo o tome zašto danas i sutra nismo tamo gde smo trebali i hteli biti – na komemoraciji za sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Trebali smo i hteli smo danas kao i prethodnih godina biti na Dunavu za sve one žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali u njemu, potom na Ovčari gde su pobijeni zarobljeni i odvedeni iz vukovarske bolnice i na kraju u pravoslavnom hramu sv. Nikole gde palimo sveće za sve poginule i nestale u prisustvu sveštenstva i episkopa Srpske pravoslavne crkve. Trebali smo i hteli smo sutra biti u koloni sećanja u Vukovaru i Škabrnji.

Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo. Ne zato što su naši moralni osećaji i osećaji naših srca drugačiji od jučerašnjih ili prethodnih godina, niti zato što smo se uplašili pretnji i što nismo u stanju otrpeti uvrede. Ne zato, jer i pretnje i uvrede kakve slušamo ovih dana slušamo i inače, mnogih dana i mnogih godina. Ne možemo i ne trebamo biti zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne trebamo zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo kako same vukovarske i škabrnjske komemoracije tako i naše dostojanstvo.

I danas i ovde pozivamo naše sunarodnike, Srpkinje i Srbe, u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i celoj Hrvatskoj da u svojim srcima zapale sveće za pomen na naše sugrađane, Hrvatice i Hrvate, koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima. Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale sveću i za vlastita iskustva stradanja te da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sećanju i življenju.

Neka je večni pomen svim poginulim u Vukovaru i Škabrnji! Neka je trajan mir među svima nama koji ih se sećamo – stoji u izjavi povodom Dana sećanja.