RKMAN: Ne sudimo, ali pravo na sjećanje ne može nam se oduzeti

Na ovakvim mjestima najbolje bi bilo ćutati da riječima ne remetimo mir pokojnika, ali ako ćutimo i ako ne govorimo o njima i njihovom tragičnim sudbinama, ako ih ne pominjemo – bili bi dvostruko umoreni. Rekao je, uz ostalo, na komemoraciji u Knežević Kosi pored Vojnića predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman. Nakon što je položio vijenac zajedno sa predsjednikom Općinskog ogranka naše stranke u Vojniću Đurom Šaulom, Rkman je dodao kako dobar dio društva u kojem danas živimo negira Srbe žrtve ustaškog terora, te ja obaveza više njihovih potomaka da ih pominju i da ukazuju na njihovu tragediju.

“Mi niti okrivljujemo niti sudimo, jer sudija nam je svima Svevišnji Bog. Mi podsjećamo pred ljudima i pred istorijom da je u jednom vremenu postojala fašistička tvorevina zvana NDH, koja je po uzoru na Hitlerov Rajh, imala rasne zakone i da su u toj državi ubijani Srbi samo samo što su bili Srbi. Nisu ovi ljudi, njih 173-oje čija su imena na spomen pločama bili komunisti niti su znali za bilo kakvu ideologiju. Na kućnom pragu su ubijane čitave familije na najsvirepije načine ili odvođene na brojna stratišta širom Korduna. Samo i jedino zato što su pripadali srpskom narodu. Danas dobar dio hrvatskog društva slavi ili blagonaklono gleda prema NDH, zato se i danas ovdje kao i na drugim sličnim mjestima, okupljamo i sjećamo se naših umorenih predaka, poručujući takovima da njihova ideja i pokušaj istorijskog revizionizma nema niti će imati podršku ni kod jednog civilizovanog čovjeka, rekao je Rkman.

Podsjećajući na tragediju seljaka iz Knežević Kose predsjednik antifašista u Vojniću Mićo Martinović rekao je kako su ovdašnji ljudi i njihovi sunarodnici ubijani na preko pedesetak raznih načina. Sve monstruozniji od monstruoznijeg, pri čemu je metak za žrtvu bio svetinja”.

Polaganje vijenaca na mjesni spomenik i komemoracija žrtvama održana je u sklopu Dana Mjesnog odbora Knežević Kosa koji se svake godine održava prve subote u mjesecu septembru.

“Od 2007. godine prva subota u septembru tradicionalno je posvećena našem selu kada proslavljamo Dan Knežević Kose, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Janko Mrđenović. U selu danas živi oko stotinjak stanovnika, uglavnom Srba povratnika. Međutim Knežević Kosa zbog ljepote prirode, dobre cestovne povezanosti sa okolnim gradovima i drugih faktora, poslednjih godina postala je interesantna destinacija za brojne gradske familije koje kupuju ovdašnja seoska imanja i trajno se naseljavaju.