Porfirije: Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo

Nikada ni jedno iskušenje ne dolazi samo kaže stara grčka poslovica. U trenutku kada je čitav svet suočen sa epidemijom korona virusa, jutros nas je u Zagrebu zadesio i zemljotres. Hvala Bogu da među našim vernicima nema žrtava, rekao je danas za portal novosti mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Među brojnim objektima stradali su pravoslavni hram sv. Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu, zgrada Crkvene općine u Ilici 7 i sjedište Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici, a oštećenja su pretrpjeli i objekti drugih organizacija srpske nacionalne manjine. Šteta je nastala i u redakciji tjednika Novosti, odnosno Portala Novosti.

Najveća šteta za sada je zabilježena je na spomenutom sabornom hramu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, djelu austrijskog arhitekta Hermana Bollea, koji je vodio i gradnju Zagrebačke katedrale, također jako stradale u potresu. Hram je zaštićen kao spomenik kulture prve kategorije.

Kako je u izjavi za Novosti kazao mitropolit Porfirije, najviše je stradala unutrašnjost hrama.

– Kolika će biti konačna šteta, znat ćemo kada stručnjaci ispitaju kakvo je stanje sa statikom hrama. Na sve teškoće ne gledamo pesimistički, znamo da ih ima i da će ih uvek biti. Vidimo ih kao zadatke koje treba savladati, ali ono što je važno je da u ovim nevoljama izvučemo kao poruku to da nitko od nas nije pojedinačan i da sve poteškoće i iskušenja mogu biti prevladani samo ako među nama postoji solidarnost i osećanje da smo jedni drugima važniji od bilo čega – kazao je mitropolit Porfirije, pozivajući da se brinemo o drugima i zajedno savladamo teškoće u kojima smo se zatekli.

Velika šteta nastala je i na zgradama u centru Zagreba u kojima su smješteni centralni ured Srpskog narodnog vijeća i Arhiv Srba u Hrvatskoj. U ovom trenutnu štetu ne možemo procijeniti, ali su u uredu SNV-a vidljiva oštećenja zidova, pad žbuke i rušenje predmeta. Sa stručnjacima tek trebamo vidjeti je li narušena i statika cijele zgrade – rekao nam je Boris Milošević, predsjednik SNV-a.

Slično stanje zatekli smo jutros i u redakciji Novosti, gdje je došlo do padanja žbuke i predmeta, što će trebati počistiti i sanirati, ali tehnička oprema nije oštećena. Zbog epidemije koronavirusa već smo se ranije reorganizirali pa to neće utjecati na izlaženje tjednika Novosti i rad Portala Novosti – kazao je glavni urednik Novosti Nikola Bajto.

Oštećen je i dom Srpskog privrednog društva ‘Privrednik’ u Preradovićevoj ulici, sagrađen 1875. godine. Iako su oštećena vidljiva i na fasadi zgrade,  šteta je najveća u unutrašnjosti.

Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, šteta nije zabilježena u prostorijama Pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ smještene na zagrebačkom Svetom Duhu, a ni u obližnjem duhovnom centru i pravoslavnom manastiru Svete Petke.