Održan pomen za stradale u Dubičkim Krečanama

Četrdesetak Srba sa istoka Hrvatske, najvećim brojem članova ili simpatizera SDSS-a, juče je u organizaciji Zavičajnog kluba “Miloš Vojnović” i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije na lokalitetu Dubičke Krečane pokraj Hrvatske Dubice prisustvovalo pomenu za ubijene logoraše u drugom svjetskom ratu. Prema zvaničnim podacima u Dubičkim krečanama, dijelu ustaškog logorskog kompleksa Jasenovac,  svoj život je na mučan i svirep način od ustaša skončalo 7150 logoraša od čega oko tristo dece! Posmrtni ostatci sakupljeni su iz masovnih grobnica u okolini Krečana i uz rijeku Unu i sahranjeni u zajedničku spomen kosturnicu, nad kojom je juče obavljen pomen, 1957. godine.

Parastos je služio nadležni paroh protoprezviter stavrofor Slaviša Simaković.

O razmerima strahota na ovom stratištu govorio je predsednik manjinskog veća i stranačkog ogranka SDSS-a u Hrvatskoj Dubici Željko Radmanović.

Ni obližnje selo Slabinja, jedno od najvećih sela Banije (dužine 7 i po kilometara) nije bolje prošlo u drugom svjetskom ratu. Ubijen je ili nestao svaki drugi seljanin! Od predratnih 1200, poratnih 600, nakon najnovijeg rata Slabinja broji svega stotinjak stanovnika.

Stevan Todorović (SDSS), aktuelni zamenik načelnice općine i Slabinjac.

Goste iz Vukovara, Borova i Mirkovaca pozdravila je zamenica župana Mirjana Oluič (SDSS), a dugogodišnji stranački aktivista i antifašista Ilija Vojnović domaćinima je uručio monografiju o spomenicima NOB-a.

Domaćinima je uručena novčana pomoć od koje će biti kupljene osnovne potrebe za dubičku srpsku familiju sa četvoro male dece, a na povratku iz Dubice položeni su venci i evicirano sećanje na žrtve ustaškog logora Jasenovac.  Mnogim putnicima je ovo bila prva prilika da poste Jasenovac i odaju poštu stradalima.

Inicijator i jedan od organizatora putovanja bio je aktuelni predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a i predsjednik Zavičajnog kluba “Miloš Vojnović” Boro Rkman.