Ne daju ni kune, a traže (pozitivno) mišljenje!!!

Prije nekog vremena u stranci me je posjetio Miroslav Pavković, dugogodišnji stranački i manjinski aktivista iz sremskog sela Čakovci u opštini Tompojevci nedaleko od Vukovara. Razlog prozaičan, a da nije tragičan bio bi komičan. Jasno oslikava senzibilitet vodstva ove opštine od blizu 1500 stanovnika prema svojim sumještanima Srbima kojih je 150-ak ili desetak odsto. Miroslav je u svojstvu Predstavnika srpske nacionalne manjine od svoje opštine dobio dopis da u nekom vremenu, a svakako prije slijedeće sjednice predstavničkog tijela, dostavi mišljenje o Izvještaju o izvršenju opštinskog budžeta za prošlu godinu. Uredno je dobio Izvještaj gdje je i kako novac trošen kao i kanale pristizanja novca u blagajnu. Isto kao što je ne samo lani nego i zadnjih pet godina od svoje opštine UREDNO dobivao „0“ – slovima nula ili staronarodskim riječnikom – cijelu NIŠTICU KUNA!!! I taj iznos je isto tako uredno i transparentno naveden. Dakle, sve je jasno i ništa ispod žita. Ukupno je za manjine u budžetu od nešto više od šest miliona kuna predviđeno 4 500 ili 0.00071%!!! Srbima je bilo „bezecovano“ ‘iljadu kuna, ali eto ni ta simbolika nije realizovana. Vjerojatno se nije budžet punio planiranom dinamikom iako lijepo piše da je ukupna realizacija planiranih prihoda preko 85%! I baš se eto na manjinama zalomilo! U opštini su rusinsko Vijeće, te mađarski i srpski predstavnik svojih nacionalnih manjina.

Odašiljući dopis Pavkoviću vjerojatno je općinski načelnik Zdravko Zvonarić (nezavisni) očekivao, ako ne hvalospjeve, ono barem kurtoazne riječi pohvale. Na stranu to što Pavković ne dobiva pozive za sjednice Općinskog vijeća iako je to zakonska obaveza, niti je učestvovao u donošenju budžeta. Istina pozovu ga ponekad na ceremonijalne sjednice za Dan opštine, ali na radne u kojima bi slovom zakona mogao ponešto i reći, ga ne pozivaju. Nebitno o nepozivanju traži se njegovo mišljenje? I što je još tragikomičnije jasno je u dopisu navedeno „ukoliko se ne oglasi odnosno ne dostavi mišljenje da će se smatrati da je zadovoljan“!!!

Međutim, kakav već jeste svih ovih godina uporan i srčan u zaštiti manjinskih Pavković je „presavio tabak“ i „crno na bijelo“ napisao što mu je na duši kao što je na duši njegovih nešto manje od 150-ak ovdašnjih Srba.

„Umjesto novca dobismo od vas svo ovo vrijeme  „lijepe riječi i obećanja“ napisa Pavković podsjećajući vodstvo opštine da je bilo dosta inicijativa sa srpske strane, ali ne i razumijevanja. Izgradnja vodovodnih instalacija na pravoslavnom groblju u Čakovcima, doznaka sredstava za projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju crkve „Vavedenje Gospodnje“ u Čakovcima, samo su neke od ideja za koje su se dobile „i lijepe riječi i obećanja“! Umjesto pomoći, od Vaše strane nam je čak uzurpirana i oduzeta zemljišna čestica uz groblje iz čijeg korištenja smo ostvarivali određena financijska sredstva koja smo ulagali za minimalno uređenje crkve i prostora groblja poput sadnje čempresa. Mještani su danas oduzetu česticu davali u „arendu“ iz koje su samoodržavali i samouređivali mjesno groblje. Oduzimanjem čestice ostali su i bez pet parkirnih mjesta koje su civilizacijski koristili posjetioci groblja.

Srpski manjinski predstavnik nadalje podsjeća svojeg općinskog načelnika da je prije 6-7 godina dok je bio vijećnik u opštinskom predstavničkom tijelu sa tadašnjom općinskom upravom dogovorio doznaku od 5 000 kuna na godišnjem nivou za aktivnosti od interesa za srpsku nacionalnu manjinu. Nažalost, ta sredstva su promjenom općinske vlasti dokinuta!

„Dakle, osim ogorčenja i neprihvatanja ovakvog ignorantskog odnosa vodstva općine prema svojim žiteljima Srpkinjama i Srbima – nažalost nemam vam šta drugo iznijeti po traženom dokumentu kojeg ste mi dostavili. Općini u kojoj živim i u kojoj sam legitimni predstavnik srpske nacionalne manjine – želim uspjeh u radu, te ističem da ćete u meni i dalje imati aktivnog i kvalitetnog saradnika. Uslov za to je da općinsko vodstvo pokaže više senzibiliteta za probleme srpske manjinske zajednice“, stoji u Pavkovićevu „očitovanju“!

Čovjek je i rezigniran i ljut i izigran i prevaren. Ali ne i autističan jer kaže da će bez obzira na sve i dalje surađivati pošto ima odgovornost prema sunarodnicima koji su ga birali. Ustavni zakon o nacionalnim manjinama dakle ni poslije 16 godina od donošenja nije stigao do Tompojevaca. I što je još gore nije ova sremska sredina izuzetak već, bezmalo, pravilo!!!