Dajući svoj izborni glas, dajemo i dio sebe!!!

Kampanja je završena. Uz po neku varnicu i otrovnu strelicu, u suštini mirna kampanja. Neuporedivo mirnija u odnosu na lanjsku kampanju na srpskoj političkoj sceni kao segmentu ukupne hrvatske političke arene. Svako ko je želio rekao je svoje. Svoje ideje, planove, ambicije. O mogućnostima se u kampanji ne govori ionako previše jer one na vidjelo izlaze poslije izbora pošto ozbiljnim ljudima valja  ispuniti dana obećanja i realizirati vizije. Mogućnosti dakako ovise o podršci birača, a to se u kampanji ne zna, već tek nakon izbora. Tokom kampanje najjača srpska politička opcija Samostalna demokratska srpska stranka održala je preko stotinjak što manjih što većih skupova. Od garaža, nadstrešnica, krošnje stabala do blještavih dvorana. Ambijent ionako nije od primarnog značaja. Protivnici, koliko znam možda desetak skupova. Raritet je da jedan od sedmorice kandidata nije održao ni jedan jedini skup. Dakako, pravo je svakoga u izboru strategije da bi se pridobilo povjerenje birača.

rozi

U nedjelju su izbori. Na njima su u glavnoj ulozi građani odnosno birači jer kandidati su svoje ispričali. U nedjelju su i kandidati ionako samo birači – dio „mozaika“ od nešto manje od 130 000 Srpkinja i Srba upisanih u birački spisak srpske nacionalne manjine. (Pre)često zasićeni izbornim procesima znatan broj sunarodnika olako daje svoje povjerenje. Ne razmišlja o težini i značaju onoga čime raspolaže i šta delegira na nekoga drugoga. Jer biračko pravo nije bogomdano pravo. Za njega se kroz istoriju borilo na život i smrt. I danas u dobrom broju zemalja postoje ograničavajući faktori, tzv izborni cenzusi. Kod nas cenzusa nema. Ni imovinskog, ni starosnog, ni spolnog, ni obrazovnog, ni poreskog. Jedino bismo mogli naći elemente rezidencijalnog cenzusa koji nalaže stalnu nastanjenost na području izborne jednicice u određenom vramenskom trajanju. Dakle, potpuna sloboda u biranju.

Međutim, zaokružiti nečije ime nije samo kružan potez olovke, presavijanje i ubacivanje listića i na kraju „doviđenja“ izbornoj komisiji. U suštini tek tada sve i počinje. Vi ste zaokruživanjem imena dotičnom kandidatu dali, povjerili, posudili, na njega prenijeli – dio sebe!!! Svoj politički subjektivitet oživotvoren kroz ostvarenje biračkog prava ste delegirali svojem kandidatu i dali mu ovlaštenje da se on UMJESTO VAS bavi poslovima javne stvari i u vašem interesu. Jer poslovi javne stvari – politika Vas ili ne zanima ili nemate vremena ili smarate da to neko drugi može bolje od Vas. Ali ne zaboravite, da je taj neko dužan i u obavezi da to radi u VAŠEM INTERESU! Jer Vaš politički subjektivitet pripada VAMA I NIKOM DRUGOMU. Baš kao što vam pripada vaš OIB, JMBG, vaše ime i prezime. Zaokruženjem  imena, kandidatu ste dali kauciju i vaše je pravo da ga s vremena na vreme pitate  šta je uradio sa vašom „punomoći“ u opštem i u Vašem interesu. Da pojednostavnim. Da li bi oni koji svoj glas daju nasumice, po načijem nagovoru i to često na samom biračkom mjestu, samo da odrade građansku dužnost  i slično – nasumice, po nečijem nagovoru i slično -tek tako dali 1 000 evra ili sto kuna nekome? I nikad dotičnog ne bi pitali šta je  uradio sa njihovim novcem!? I  ne bi ih zanimalo da li je taj novac oplemenjen na način da na iskazano povjerenje se dobije barem duplo? Sigurno ne bi niko ko je pri svijesti i razumu! Princip je apsolutno isti i jedina je razlika što je zaokruživanje kandidata VAŠ POLITIČKI KAPITAL, a pomenutih iljadu evra ili sto kuna je MATERIJALNI kapital. I jedno i drugo je JEDNAKO VAŠE I PRIPADA SAMO VAMA!

Nažalost Srbi će vjerojatno kao i do sada u najvećem broju protraćiti svoj politički kapital! Glasaće za velike hrvatske stranke pri čemu će posebno preferisati jednu od velikih izbornih koalicija. Čak i ako lider te koalicije u lice im skreše da su za njega „šaka jada“. Doduše ne direktno za nas Srbe u Hrvatskoj već za sunarodnike u matičnoj zemlji Srbiji! Nevjerojatna je lepeza objašnjenja i traženja olakotnih okolnosti kod znatnog broja Srba zašto je i zbog čega to rečeno. Sa jedne strane traženje mogućih i gotovo nestvarnih eufemizama za ovakvu uvredu, a sa druge strane srpski tradicionalni osjećaj da smo igrači za velike utakmice i da o nama i samo nama ovisi ko će upravljati Hrvatskom. Republika Hrvatska jeste naša država u kojoj živimo. U kojoj smo rođeni i u kojoj su nam korijeni. I u kojoj želimo dati svoj puni doprinos za njenu ekonomsku i svaku drugu revitalizaciju. Ali vrijeme je krajnje da gledanmo sebe i da povjerenje dajemo svojima. Imajmo na umu, na osnovu svega do sada viđenoga hrvatska ljevica mnogo je manje lijevo nego bismo mi to željeli i mnogo je mnogo počesto manje lijevo nego li smo mi Srbi ljevičarski opredjeljeni u duši i srcu. Politička desnica (jer i ona će dobiti dio srpskih glasova iako neuporedivo manje od ljevice) je često puta mnogo desnije nego li što i možemo zamisliti. Uostalom desnice što se tiče sve je rečeno u ovih deset mjeseci od zadnjih izbora. Dovoljna je samo deničarska izjava da je „antifašizam floskula!!!

rozi-i-bjeli

Dakle ako smo nacionalno i politički osvješteni biraćemo svoje favorite u XII izbornoj jedinici na listi srpske nacionalne manjine. Jednostavnije na listiću „roze“ boje! Da, pokušavaće Vas zbuniti na biralištima pitajući jeste li za „normalnu listu“ ili za onu drugu! Pitaće Vas želite li glasati za kandidate za Hrvatski sabor ili one druge. Kao da se „ovi drugi“ biraju za poljski Sejm, makedonsko Sobranje ili španski Kortes, a ne isto tako za Sabor RH kao i svi ostali kandidati sa „bijelih lista“ kakve će vam biraki odbori najradije nukati.

Dakle poštujte sebe i svoje korijene i tražite JASNO I GLASNO BEZ STRAHA listić roze boje. Stari ljudi u mom zavičaju rozu boju su zvali „vesela“! Ima u tom narodskom izrazu ono NEŠTO u kontekstu boje i izbora listića. I kada uzmete rozi (veseli) listić i kada se zavučete u onih pola metra intime iza paravana ili kartonske kutije – u tom trenu dajete „punomoć“: ne iskazujete samo svoju subjektivnu političku prefernciju već  dajete dio sebe, dio svoje osobnosti koja vam pripada kao što vam pripada Vaš oib, i ime oca. Delegirate i prenosite svoje POLITIČKO JA na nekoga drugoga po vašoj subjektivnoj volji!

kutija

Na listiću je sedam imena sa jednakim šansama za ulazak u parlament i za Vaše predstavljanje i rad u Vašem interesu. Vaš je izbor hoćete li povjerenje dati onima koji iza sebe imaju enormno iskustvo, koji predstavljaju 10 000 registrovanih članova, koji su eksponati mreže od 103 organizacije u državi, mreže od nešto manje od 200 vjećnika u državi, oni čija stranka ima 15 načelnika opština, 27 donačelnika, dožupane, zamjenike gradonačelnika. Da li ćete birati njih trojicu i još troje njihovih zamjenika čija će imena takoše biti na listiću, koji su cjenjeni i u matičoj državi i zemljama EU. One čiji je politički angažman u opštem interesu prepoznat kroz mirnu reintegraciju, kroz ulaganja u povratničke sredine, kroz zaštitu identiteta i opstanak Srba u gradovima. One koji su i do sada u nekoliko saborskih ciklusa kroz aktivnosti zastupničkog Kluba u Saboru izlobirali i usisali u naše krajeve milione i milione kuna. Ako ćete takve – njihova imena su na listiću pod rednim brojevima 2, 5, 6!!! Vaše je pravo dakako da birate i neke druge!

Dakle da sve pojednostavimo;

Poštovane biračice i birači, Vaše je neotuđivo pravo da glasate za koga želite. Međutim, budimo pošteni sami pred sobom. Glasati na „bijelom listiću“ za neku od velikih hrvatskih stranaka i njihovih koalicija, a potom prozivati srpske predstavnike da ne rade ništa u korist srpske zajednice, kukati i napadati – da li je fer i ljudski pošteno? Nije! Nije jer ste dio sebe i dio svoje POLITIČKE MOĆI dali nekom drugom pri čemu ste svojim glasom svojim srpskim predstavnicima UMANJILI tu istu politčku moć! Moć da zajednicu relaksiraju i prije svega ekonomski osnaže, te da i zajednicu i državu čupaju iz „gabule“! Nadalje, ako vaš glas dadete nekim drugim kandidatima sa manjinske liste, ako glasate mimo  2,5,6 po dosadašnjem iskustvu u svim parlamentanim izbornim ciklusima, činjeničnom stanju ma terenu, sveukupnim parametrima – Vaš glas ne vjerujem da će biti reprezentovan u Saboru! Dakle, vaš poliitčki subjektivite odlazi U NIŠTA!

roza-kutija

Zato na kraju opet koristimo metaforu sa vašim glasom i onih iljadu evra ili sto kuna. Dati nekom novac u pomenutom ili manjem izosu (iznos je da se potpuno razumijemo nebitan i simoblički uzet kao parametar jer ionako rijetko ko od našeg korpusa barata sa evrima!), a tražiti da vam neko drugi vrati taj novac – nije moguće. Nije u narodu zabilježeno da novac dadete Marku, a tražite da vrati Janko!!! Što znači da glasati za hrvatske stranke, a tražiti da Srbi polažu račune  za stanje i status zajednice– takođe ljudski i poštenski ne biva. Isti princip je i  što se manjinske liste tiče – svoj kapital – svoj glas – daćete nekom ko ga u zajedničkom interesu može oploditi (2,5,6,) ili nekom  ko to, iako želi, nije u mogućnosti.

izbori

Politolozi izbore definišu „demokratsom metodom uspostave PREDSTAVNIČKIH tijela naroda“. Jednostavnije je reći da su izbori zaista jedini dan i to jedan jedini dan u kojem svaki od nas jednako vrijedi i ima identičnu političku težinu! Ne shvatajte olako i po matrici “ma šta ja imam od toga”, već svoj glas – dio VAŠEG JA , dio vašeg i identiteta i subjektiviteta svjesno i sa pažnjom iskoriste!!!

Srećno!!!