Aferim Zubčiću momčino!!!

Revnosne li države naše! Zbog simpatične geste kojom je govor mržnje prije nekoliko dana pretvorio u poruku tolerancije, mira i ljubavi, mladi Zadranin Jure Zubčić zaradio je kaznenu prijavu i završio u policiji. On je grafit na fasadi zgrade „Ubi Srbina“ dopisivanjem slova „Lj“ pretvorio u sasvim suprotnu poruku od one koju je odaslao originalni grafiter. Dakle, nakon Zubčićeve male noćne intervencije grafit glasi „Ljubi Srbina“!!!

Anonimni „tužibaba“ prijavio ga je po paragrafu zakona koji glasi – oštećenje tuđe stvari! I država je promptno reagovala. Jer zakon se, jel’te, poštovati mora i jer zaista crno na bijelo šaranje po tuđoj fasadi jeste oštećenje tuđe stvari.

Ali, zašto isti „tužibaba“ nije prijavio i originalnog grafitera?

Zašto država nije reagovala isto tako „promptno“ na originalni zadarski kao i na stotine i stotine drugih grafita sa istovjetnim ili sličnim porukama koje dreče, vrište, kriče, cvrče, zuje, zvone, zveče, zvuče…, u suštini prijete i šalju poruke ksenofobije, sa brojnih fasada i drugih zgodnih objekata za pisanije širom nam hrvatske države?

Zašto ćuti i narod i država?

Zašto je Zubčićeva kreacija uopšte vijest, jer i sam ovaj mladi čovjek ne smatra da je učinio išta epohalno?

„Ne doživljavam to kao nešto veliko, to je samo minuta posla. Jedna potpuno normalna reakcija. Ovakve stvari trebaju biti naša svakodnevica, da svatko u svom komšiluku kaže ‘dosta je bilo govora mržnje’. Ne trebamo se vraćati u daleku prošlost, ali govor mržnje pokrene lavinu jako loših stvari i jednostavno ne treba posebno naglašavati što sve može prouzročiti, rekao je ovaj do prije samo nekoliko dana anonimni momak.

Zašto pored grafita prolazimo kao da ih ne vidimo, a ipak ih itekako vidimo i zašto institucije ne reaguju uvijek kada se prijeteće poruke u javnom prostoru pojave?

Zašto je, na kraju krajeva, Zubčić kriv i završio u policiji?

Formalista bi odgovor pronašao u činjenici da niko, jel’te, ne prijavljuje svu onu šumu grafita oko nas i pred nama, pa institucije ni ne mogu djelovati, što sa Zubčićem nije bio slučaj. On je uredno prijavljen po uredno zaprimljenoj anonimnoj dojavi!

Zubčić je kriv jer je prepravljao onaj prvi originalni zadarski grafit koji nije nikoga uzrujao!!! Taj prvi grafit zvuči u javnom prostoru sasvim prirodno, a ovaj ispravljeni je posvema neprirodan!!!  Kriv je jer se petljao u volju naroda, a i kriv je zbog povrede autorskih prava!!!

„Priznajem da sam dopisao slovo Lj, ali ne smatram da sam uništio tuđu imovinu već upravo suprotno, popravio je“.

Aferim momčino!

Ajde de, ovaj koliko toliko i bi pismen pa se iza njega ipak moglo popraviti. Ali šta sa onima koji su onomad na zidu u Puli napisali da su „protiv ČERILICE u Vukovaru“? Iza takovijeh ni Sveti Petar ne popravi!!!

Istina, sličnih akcija poput Zubčićeve znalo je biti i prije. U sjećanju mi novinska crtica o nepoznatoj Splićanka (nju nije niko prijavio za oštećenje tuđe stvari) koje je grafit istog sadržaja pretvorila u „POLJUBI Srbina“!

Pomenuh Vukovar. I ovaj grad ima svoju sličnu priču sa opasnim i opakim grafiterima i njihovim dobronamjernim korektorima. Dobrim komšijama i ljudima prije svega poput Zadranina Zubčića.

Ima tomu neka godina da je na fasadi zgrade skoro u samom centru Vukovara (nekadašnji restoran „Sarajka“) osvanuo grafit vrlo osebujnog i „edukativnog“ sadržaja SELI SE SRBINE!!! Grafit je danima gledao na glavnu ulicu i isijavao nedvosmislenu poruku jednoj trećini stanovnika grada. Sve dok nakon nekog vremena, opet neko poput Zubčića i nepoznate Splićanke, neko dobromamjeran i neko ko ne preferiše mržnju, nije uzeo „stvar u svoje ruke“ (čitaj sprej), pa grafit od tada sve do danas izgleda ovako:

Vukovarski veseli i inovativni grafit korektor je ostao anoniman. Do dan danas nije prijavljen, nije završio na policiji zbog oštećenja tuđe stvari, a grafit iako malo fizički izblijedio i dalje stoji! Vjerujem da kod vukovarskih dežurnih desničarskih higijeničara nakon što je zadarska priča ne samo procurila u javnost već postala medijski hit, vlada opšte „grizodušje“! Promaklo im je da oni eto prvi prijave, pa makar i anonimno, nekoga ko se drznuo dirati u volju naroda, pa je medijska i druga pažnja i slava tako umjesto Vukovaru (kako uvijek treba biti i po Bogu i po narodu) pripala Zadru!

Ovih troje heroja, dvoje nepoznatih i Zadranin Jure Zupčić, barem malo su nam popravili sumornu svakodnevnicu u kojoj smo izloženi dejstvima teške artiljerije govora mržnje i sa uličnih zidova i sa portala. Malo ih jeste, ali pokazali su građansku hrabrost.Pokazali su da postoji iskra koja tinja i koja treba da probudi sve ostale obične ljude, svu uspavanu većinu, koji ne mrze nikoga. Koji samo žele pošteno raditi i osigurati sebi i porodici pristojan i dostojanstven život!

foto: kalelargainfo.hr/jutarnji.hr/inf.sl