Промена на највишем страначком врху

У недељу 2. јула 2017. одржана је шеста извештајно изборна Скупштина Самосталне демократске српске странке. Уз нова лица на потпредседничким позицијама и Главне Скупштине и Главног одбора – кључна промена је на самом врху странке. Након пуних двадесет година „жезло“ председника др. Војислав Станимировић предао је др. Милораду Пуповцу. Договорно, страначко-другарски, пријатељски…

Једногласно је промену потврдило 184 присутних од укупно 225 делегата Главне Скупштине. Тренутак за памћење, али не и тренутак за историју. Памћење јер пуних двадесет година је др Станимировић успешно кормиларио страначким бродом на вечито узбурканој морској пучини, пролазећи „сциле и харибде“. И свих ових двадесет година ма како оркани тукли и буре шибале – тај брод је привозио у мирну луку. До следећег испловљавања и следеће буре и торнада. Није шибан само његов брод, односно наш СДСС, шибан је и ударан и бочно и фронтално и са прамца и са крме и он – његов кормилар. Двадесетогодишњи председник странке. Савремени Одисеј. Обојици су им заједничке разборитост и мудрост. Обојица су на путу провели исти број година – двадесет! Разлика је у чињеници да ововремени „Одисеј“ –  наш „доктор Војо“ није лутао, већ је сваког трена знао тачну позицију својег брода и одлично предвиђао сваки наредни маневар. Вешто избегавајући припремљене замке, „санте леда“, „зов сирена“… и бирао за свој брод, своју странку најбољи „курс“!

За памћење свакако, али као што већ рекох за историју не. Јер „капетан“ који двадесет година води брод, не напушта га.  Увек има савет, сугестију, препоруку…новом капетану. Др Милораду Пуповцу новом кормилару, новом „капетану“ – новом председнику Самосталне демократске српске странке. Уосталом, свих двадесет година пловили су истим бродом – ововременом „Нојевом барком“ . На тој барци са њима двојицом, по Библији нису пловили само „одабрани“, односно 10 000 чланова њихове странке, већ и читава српска заједница у Хратској која је том барком спашена од ратног и поратног потопа. За библијски потоп као хришћани верујемо да је био. За ововремени потоп поуздано знамо да је пријетио и да и даље прети српској заједници. Бројчано смо десетковани, материјално смо осиромашени, расељени, села нам пуста, а душа пречесто празна. Лоше, али могло је и горе. Могло је горе да после искуства Срба из западних делова данашње РХ, после Бљеска и Олује, он угледни вуковарски лекар средином вртложних десведесетих није стао на челу заједнице на истоку Хрватске. Да „кормило“ није преузео у своје руке. Просто „отргао“ из руку оних који су до тада управљали на „даљински“, курс одређујући по налогу некога ко није на истом броду. Чак ни на истом мору! Преузео, водио, бродио, пребродио. Трпио и он и његова породица.

Пребродио је и неке мање покушаје побуне на својем „броду“. Непослушне „морнаре“ није кажњавао провлачењем испод бродске „кобилице“ већ их пуштао да се сами искрцају на првом копну, покушају створити сопствени сплав и једрити!

Најавио је повлачење из активне политике. Међутим, не само због одређења Франца Нојмана које политику види као страст која се тешко напушта, већ и због тога што политика није била његов избор већ он избор политике – верујем да дводеценијски председник и даље остаје активан. Можда не у петој брзини као свих ових двадесет година. Ал у четвртој сам уверен. Ту брзинску разлику између „пете и четвте“ ће уживати са својом породицом, пре свега унуком. А и заслужио је релаксацију. Бити громобран свих „хрватских Олуја“ како је неком приликом неформално рекао и то за читаву заједницу свих ових година није било лако. Верујем да је најдуговечнији председник било које политичке странке у РХ, а можда и шире и даље активно са нама. Да је десна рука новом председнику др. Пуповцу јер и до сада су сјајно сарађивали и били тандем. И даље харизматично са нама и међу нама – танана спона између странке и сваког њеног члана. Надам се да ће сада коначно бити мање на тапету, мети и стрељани разних опскурних портала и разних појединаца и удружења сличног кредибилитета порталима. А и то је, признаћете, сам по себи макар и мали али позитиван мотив  да др Војислав Станимировић председник Главне Скупштине Самосталне демократске српске странке  активно настави  даље.