Преображенске свечаности

Данас на Преображење Господње у свим храмовима СПЦ-а биће служене литургије, а верни народ окупљаће се на традиционалним кирјавима, сајмовима, вашарима, кермецима, зборовима… или како већ у којим крајевима је локални назив за ове народне светковине. Са верницима ће данас бити и бројни представници наше странке у манастирима Крка и  Даљска Планина, те у Рујевцу на Банији, Мутилићу у Лици и другим местима.


Уочи Преображења у манастиру Успења Пресвете Богородице недалеко Даља јуче је одржан 1. Преображенски сабор верног народа из Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске жупаније. са простораВСЗ и Више стотина присутних верника присуствовало је вечерњој служби коју је предводио владика Осечкопољски и барањски Херувим са свеколиким свестенством епархијским. У литургијском слављу служио је и епископ мохачки Исих.

Литургији су присуствовали председник Главне Скупштине СДСС Војислав Станимировић, саборска заступница Драгана Јецков, потпредседник странке и начелник Општине Ердут Југослав Весић, председник ЗВО-а Срђан Јеремић, заменици жупана Радомир Чварковић и Ђорђе Ћурчић и други.

По завршетку литургијског славља наступио Тамбурашки оркестар Радио телевизије Војводине са вокалним солистима.

У Кистањама у Далмацији је одржана свечана седница мањинског већа, а након ње и промоција књиге “НК Буковица 1969-2019, Једна прича”. Свечаност су увеличали и глумци Саша Пилиповић, Јасмина Димитријевић, одигравши представу крагујевачког позоришта “Ало,ало”.

Међу бројним гостима били су дожупаница Ања Шимпрага и начелник Ервеника Предраг Бурза, председници мањинских вијећа те домаћини.

О књизи су говорили аутор Љупче Мандић, лектор Вељко Поповић и замјеник начелника опћине Кистање Борислав Шарић. Дан раније одигранје ревијални фудбалски сусрет ветерана овог клуба.