КОЛУМНА: Накарадна божићна честитка Србима, па докле више браћо по Христу?!?!

Знам да празнична атмосфера није за тешке теме. Знам исто тако да празнично време подразумева праштање, љубав, међусобно уважавање. Али, неки лоши људи су ме просто “приморали” да празнички атмосферу нарушим причом о њима. Причом о тим  таквим лошим људима који су међу нама. Који у атмосфери љубави и топлине, и нашој и њиховој таковој атмосфери, шаљу поруке дијаметрално супротног предзнака.

Елем, дан два након католичког Божића а у очекивању идентичког благдана код православаца, докони и злобни људи чији су мозгови остали дубоко заробљени у блату и каљузи ’91 или 92 године, на специфичан начин, себи ваљда духовит, а цивилизацијски дубоко испод анималног нивоа – честитали су православним Србима надолазећи Божић у селу Перна на Кордуну! Зашиљили су овелику храствоу грану, забили је у земљу те је “окитили” свим и свачим шта су имали код себе. Било је ту чепова од флаша и којекакве дрангулије за коју ни сами не знају зашта служи. Била је ту и боца запаљивог спреја, истина празна, као и упаљач. Ово им ваљда буднима чува сећања када су након Олује упаљач “тако рад” користили. На врху све са машницом и испод ње, ово је кључни дио, амблемом ХОС-а и незаобилазним “за дом спремни”!!!

Чему то браћо по обличју људском и браћо по Христу? Чему јер и ви и ми славимо исти свети догађај – исто рођење истога Богомладенца?! Можда вам нико није рекао да је разлика само у 13 дана због примене различитих календара?

Чему то у готово пустом засеоку “Ђанковић брду”? Чему то пред кућом старине Милана Ђанковића којег на овом свету нема већ скоро две деценије. Истог тог Милана и његову Миљку сте “проћерали” под истим знамењем (не под машницом дакако већ под мотом за дом спремни) у Олуји на Косово. А он јадник до тада није даље крочио од Вргинмоста и Топлица или једном или два пута до Карловца! Пред кућом која и сама проживљава судбину својих власника. Орунула, зарасла у драчу и чији оџак давно дима осетио није.

Зашто сте одабрали баш овај засеок у којем од 15 кућа, данас живота једва да има у две? Могли сте, а били би упечатљивији и видљивији, спустити се у Суву или још боље Доњу Перну где ипак живот још тиња. Старачки мање више али тиња. Нисте се ваљда уплашили, јер ипак сте ви јунаци и ако делујете овако потајице страх не познајете, да вас види баба Драга или “оћера” и од накане одврати оматорели “ћено” (пас оп.а.) Медо?

Да је учињено у хипу, у тренутку нагло надошле интензивно-нагонско-сензибилно-сензуалне стваралачке инспирације када напросто “то морате или ћете од креативности пући као ролац” (крпељ оп.а.) – ајде де. Не, учињено је то са дубоким предумишљајем да би се могло у задимљеним биртијским круговима, славећи свој Божић, истовремено српдати са туђим осјећајима. Да није трен креације већ дубоко свестан чин спремности у којем је било времена за добро смислити како другоме имбецилно “поткајлати”, сведоче остаци ватре на којој су се гријали и верујем као прави хришћани, уочи својег Божића, вероватно уместо рибе пекли сланину!

Нисам звао полицију. Не зато што им не верујем, већ из разлога што сам свестан да у мору онога у чему полиција треба да открива починиоце, ово је ефемеран случај. Тражити починиоца ове увреде за православне Перјане уочи топлог и хармоничног Божића, било би тражити мајушну иглицу у пласту отаве! Уместо тога, поништио сам “ауторску честитку” без да сам их питао за “тантијеме”! Надам се да ме у Новој, неће обрадовати  судска честитка због “уништења туђе ствари”!?