Zemlja u Lici: Nismo divlji zapad

U okviru “slobodne teme” na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević iznio je stajalište Kluba i stranke o uzurpaciji privatnog vlasništva nad zemljom u općini Udbina;

Prvo želim čestitati reprezentaciji na rezultatu i uspjehu. Kako nogometno putovanje u Rusiju još traje, uspjeh može biti još i veći. Drugo, posjetio bi danas, da je dan, kada se sjećamo Srbina iz Hrvatske, velikog čovjeka i znanstvenika, građanina svijeta.  Danas je 10.7. nacionalni dan Nikole Tesle, dan, znanosti i tehnologije i inovacije. Iako bi htio par riječi reći oNikoli Tesli, koji je rođen na današnji dan prije 162 g. u našem odnosu prema njemu, njegovoj ostavštini ili o dostupnosti električne energije u Hrvatskoj, u zaseocima, koji čekaju da ih obasja svjetlo elektirfikacije koja je konačno počela, nisam izabrao da danas govorim o tome, o toj temi.

Nisam tražio da govorim o Tesli, već o poljoprivrednom zemljištu, o tom, važnom i vrijednom prirodnom resursu, čije raspolaganje regulira novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, čiju zapravo primjenu u praksi ovih dana i očekujem. Početkom godine, ministar poljoprivrede je najavio zakon da je riječ o povijesnom zakonu, koji po prvi put sve poljoprivredno zemljište daje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te mali mikro poduzećima koje se bave poljoprivredom.

Sada čekamo da vidimo tu primjenu u praksi, pogotovo čekaju poljoprivrednici u Trpinji, gdje sam bio ovaj vikend, slušajući njihove probleme, čekamo mi zastupnici ovdje u Hrvatskom saboru, da vidimo kako se zapravo ta najava ostvaruje.

Ali, neću sada govoriti o situaciji u Trpinji, već o poljoprivrednom zemljištu i situaciju na Krbavskom polju, na području općine Udbina. Riječ je o problemima uzurpacije privatnog poljoprivrednog zemljišta i uzimanja poticaja tuđe poljoprivredo zemljište, riječ je o nekontroliranom držanju stoke, o zastrašivanju, pa i fizičkim napadima na stanovnike sela Podlapača, Svračkovog sela, Krbave, Tolića, Mekinjara i Šalamunića.

Te radnje čini pojedinci vlasnici stoke, čiji konji, krave i ovce uništavaju tuđe vrtove, tuđe usjeve, ograde, narušavaju međe. Radi se o pojedincima, koji ne poštuju ni tuđu imovinu ni propise. Ne poštuju zakon ni običaje sela. Ne poštuju vlasništvo, ne poštuju posjed. Oni poznaju i poštuju samo zakon sile i zakon jače. I sada ono što je izboreno silom, nastoji legalizirati i na to ubirati poticaj, bez pedlja svoje zemlje, bez pedlja tuđe privatne zemlje sa legalnim ugovorom o zakupu, s nešto malo državne zemlje s valjanim ugovorima, a s puno više površina državne zemlje bez ikakvog ugovora.

Upisom privatnog poljoprivrednog zemljišta u registar, u ARKOD temeljem kojeg se isplaćuju poticaju na privatno zemljište, ponajviše Srba koji žive u općini Udbina ili onih Srba koji su po cijelom svijetu, ali i njihovih susjeda Hrvata, jer i oni žele ostvariti materijalnu korist, da ti ljudi, vlasnici zemljišta nemaju nikakvu korist.

Općina Udbina je reagirala, njihov načelnik i zamjenik načelnika su se obratili svim institucijama, obavijestili su i županiju i ministarstvo i nadležnu agenciju, obavijestili su nas zastupnike.

Na nama je zastupnicima da reagiramo i da se zapitamo u čijem je to interesu, kome je to u interesu? Ja tražim prekid takve praske, tražim da se prekine upis u ARKOD bez pravnog temelja, a da se izvrši ispis, sve zemlje, svih čestica, koji nemaju pravni temelj, koji nemaju upisnika, koji nemaju vlasničke papire, koji nemaju posjedovne papire iz katastra, koji nemaju ugovore o zakupu bilo s državom, bilo sa fizičkim osobama, jer je riječ o hiljadama čestica, o hiljadama hektara.

Nismo divlji zapad da ne postoje vlasnici zemljišta, svaka čestica u RH ima svog vlasnika.

pripremila: Milena JURIŠIĆ/foto:tportal.hr