Zbog neispunjenih prava Srbi bojktovali proslavu završetka mirne reintegracije

Predsednik ZVO-a i većnik SDSS-a Dejan Drakulić i većnik Zoran Rokvić sa zamenikom gradonačelnika Srđanom Kolarom nisu prisustvovati jučerašnjoj svečanoj akademiji održanoj u Vukovaru održanoj povodom godišnjice završetka mirne reintegracije.
Razloga za ovakvu odluku je mnogo, a odnose se pre svega na uskraćivanje prava i odnosa vladajuće strukture u gradu prema srpskoj zajednici i institucijama.
Licemerno je istovremeno biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promoter mirne reintegracije, pre svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i celo ovo područje i biti vladajaća politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima koja je ista ta mirna reintegracija garantovala.
Podsetimo, na zadnjoj sednici gradskog veća u 2022. godini, suprotno amadmanu SDSS-a vladajuća većina iz Statuta grada Vukovara izbacila je mogućnost slobodne upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma koje je stečeno kako u postupku mirne reintegracije, tako i Statutom grada Vukovara iz 2009. godine dok još nije postojala obaveza uvođenja dvojezičnosti. Licemerno je boriti se juče protiv uvođenja dvojezičnosti kada je za to postojala zakonska obaveza i danas promovisati rezultate mirne reintegracije.
Takođe program akademije je organizovan tako da ni jedan vinovnik mirne reintegracije niti jedan aktuelni predstavnik Srba i srpskog naroda nije predviđen da govori u ime svog naroda, a time nema ni mogućnost da ukaže na aktuelne probleme i na one koje nisu rešeni ni posle svih ovih 25 godina (stambena problematika, registracija škola, proporcionalana zastupljenost, nepoštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i još dosta toga).
Organizatori ovog dešavanja su pokazali da su politički neodgovorni i isključivi i na žalost, ne pokazuju ni delić političke mudrosti i pragmatizma koje su imali tadašnji operativci i vinovnci dr.Vojislav Stanimirović i Ivica Vrkić u daleko težim i složenijim vremenima mirne reintegracije.
Sa druge strane, gradonačelnik i vladajuća struktura isključivim stavovima prema vukovarskim Srbima, negiraju rezultate mirne reintegracije i značaj i stalnost Erdutskog sporazuma i vode politiku koja ima jedini interes da uskraćuje prava Srbima, a pritom nema interesa da grade zajedničku budućnost svih građana grada Vukovara kao što je to mirna reintegracija predviđala.
Saopštenje su potpisali predsednik GO SDSS Srđan Kolar i Predsednik ZVO Dejan Drakulić.