Zastupničko pitanje Borisa Miloševića

Na današnjem aktuelnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru zastupničko pitanje postavio je predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević

Poštovani predsjedniče Vlade, ministrice i ministri.

Poštovana potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, moje pitanje je vezano za Zakon o poticanju ulaganja, odnosno, konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju ulaganja koju je Hrvatska vlada usvojila prije nekoliko dana i poslala ga u saborsku proceduru. Taj, zakon sadrži jednu novu mjeru, koja se odnosi, na uvođenje potpore za investitore koji ulažu u gospodarsku neaktivnu imovinu. To je jedna hvale vrijedna gospodarska mjera, koju trebamo svi pozdraviti. Taj prijedlog zakona, definira, što je to gospodarski neaktivna imovina, u smislu tog zakona. Definira uvjete i kriterije za investitore, predviđa mogućnost investitorima da tu imovinu zaokupe bez naknade. Isto tako propisuje da investitor ako ispoštuje ugovor koji je sklopio s državom, postane i vlasnik te imovine.

Moje pitanje, konkretno glasi, da li se ta mjera, koja je predviđena ovim prijedlogom zakona, odnosi i na imovinu, koja je predmet sukcesije. Ovo pitanje, postavljam u svjetlu činjenice, da Hrvatski sabor sutra raspravlja u zakonu, u upravljanju državnom imovinom, koji uvodi mogućnost da država raspolaže imovinom koja je predmet sukcesije.

 

Odgovor potpredsjednice Vlade, Martine Dalić.

 

Poštovani gospodine Milošević, smisao je Zakona o poticanju ulaganja, jačanje i povećavanje broja mjera, koja će Hrvatsku činiti što je moguće kvalitetnijim i atraktivnijim investicijskim prostorom i isto tako provođenjem jednog od bitnih ciljeva koje si je Vlada zadala, to je aktiviranje državne imovine. Državne imovine u različitim oblicima koje upravlja Ministarstvo državne imovine ima puno. Razasuta je po cijeloj Hrvatskoj i ono što se ovime želi, želi se otvoriti i privatnim poduzetnicima, mogućnost da sudjeluju u tom aktiviranju. Dakle, mislim da je zakon vrlo jasan, on se odnosi, na imovinu koja je u vlasništvu RH, o davanju te imovinu u zakup, odlučivati će Ministarstvo državne imovine. A ono što je smatram, posebno važnim, jest da se ova mjera koju spominjete, odnosi na jedinice lokalne samouprave, isto kao i na jedinice područne i regionalne samouprave, koje se nalaze nad potpomognutim područjima.

To znači, da jedinice i lokalne samouprave i regionalne samouprave, koje su iznad prosjeka razvijenosti, znači i veliki gradovi su isključeni od ove mjere, upravo kako bi se postigla njezina temeljna svrha, njezin temeljni cilj, a to je da se podrži i osnaži gospodarski rast u manje razvijenim područjima, dajući mogućnost korištenja državne imovine i prekidajući ustvari, jednu dugogodišnju praksu u kojoj ta imovinu stoji, nedovoljno aktivna, nedovoljno gospodarski iskorištena i efektivno propada.

 Komentar Boris Milošević.

 

Poštovana potpredsjednice Hrvatske vlade, nisam u potpunosti zadovoljan s vašim odgovorom. Kao što sam rekao, ovo je hvale vrijedna mjera, koju će svatko podržati i pozdraviti i možda će i postaviti pitanje, zašto nije i ranije uvedena i drago mi je da se o tome razmišljalo-  Međutim, smatram da treba jasno i eksplicitno reći da investitori ne mogu postati vlasnici odnosno ne mogu steći vlasništvo nad imovinom koja je predmet sukcesije a i dalje zapravo ostaje otvoreno pitanje činjenice da se otvara mogućnost da država raspolaže imovinom koja nema riješene vlasničko-pravne odnose i činjenica je da možemo doći u situaciji da smo riješili jedan problem, da smo aktivirali imovinu koja je dosad bila neaktivno ali zapravo samim time otvaramo i 10 novih problema. Od činjenice da neki pravni subjekti polažu pravo na tu imovinu, da investitori ulažu u imovinu očekujući da bi možda postali vlasnici do činjenice da nas očekuju razgovori i pregovori oko pravne sudbine te imovine.