Žao mi je što je tim mladim ljudima podstrek došao i od najviših predstavnika državnog vrha

Grupa od dvadesetak mladića u pratnji policije jutros je prošla Borovom, skandirajući poruke govora mržnje, pri tom pozivajući na ubojstva Srba. O incidentu je na presici govorio predsjednik Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a Milorad Pupovac. 

“Jučer i danas su bila obilježavanja za strašna ratna stradanja, bilo u Zagrebu, bilo u Slavoniji. Bilo da je riječ o predstavnicima države ili predstavnika nedržavnih grupa i želimo ovom prilikom izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija i poruka koje su poslane nisu bile ni blizu onoga što je hrvatskom društvu nakon 30 godina potrebno, a to je mir. SNV je povodom granatiranja Zagreba danas položilo vijenac na lokacijama na kojima su stradali ljudi”, kazao je Pupovac i dodao:

“Time smo pokazali sućut za poginule koji su stradali zbog sulude politike”, istakno je. Komentirao je potom incident u Borovu. “Jučer je u Okučanima održan rastos za stradale Srbe u Bljesku. Ne samo za  ljude u Medarima, koji su pobijeni, već za sve druge koji su stradali ili u izbjegličkoj koloni ili za one koji su ostali živjeti u svojim mjestima kao civili.

Danas je u Okučanima za sve te stradale položen vijenac u dvorištu pravoslavne crkve i sve je prošlo u najboljem redu. Nije bilo nikakvih pogrdnih riječi ili dobacivanja, ali na žalost ono što se dogodilo jutros u Borovu je govor koji održava ratno stanje i želi ratno stanje i širi prostor netolerancije, mržnje i poticanje na nasilje“, smatra Pupovac.

Izrazio je žaljenje zbog incidenta, te smatra da je skupina muškaraca odgovorna za incident dobila podstrek od nekih političara.

“Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podstrek morao doći ili sa saborske govornice ili od strane najviših predstavnika državnog vrha nakon polaganja vijenaca u istom tom Borovu”, kazao je Pupovac i dodao da se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i njega.

“Svatko treba paziti da na takvim mjestima koja su bolna ne govore jezikom koji bi poticao na nasilje, mržnju ili na produbljivanje predrasuda.”, kazao je Pupovac. Napomenuo je kako ovo nije prvi put da se ovakvi incidenti događaju.

“Riječ je o nečemu što se ponavlja. Bilo da je riječ o verbalnim poticanjima na nasilje ili da je riječ o sudjelovanjima u nasilju. Svi koji na bilo koji način svojim govorom na to potiču, trebaju toga biti svjesni. Svi organi državnih institucija koji su propustili napraviti svih ovih godina što je potrebno, oni bi trebali shvatiti da je konačno vrijeme da se ratna stranica zatvori. Netko je rekao da je riječ o remećenju javnog reda i mira. Ovdje je riječ o poticanju na mržnju i na nasilje prema Srbima.

Svi koji imaju državnu volju, a ne nazivaju stvarima pravim imenom i ne poduzimaju ništa, oni su suodgovorni. Zadnji su krivi navijači, prvi koji su odgovorni su oni koji na to potiču dajući im svojim primjerom, svojim riječima, prostor, motiv, razlog, pa i metu.

Načelnik Borova je umalo dobio batina kad je prolazio pored navijača koji su radili mural. Onaj papak, tako ga je nazvao onaj tobože jak na riječima, bez odgovornosti za svoje riječi, debelo zaštićen, uključujući i užitak kamera koje ga prate i prenose svaku njegovu riječ, bez komentara”, kazao je Pupovac aludirajući na Milanovića.

“Nenazivanje stvari pravim imenom je opasno i neodgovorno, kao i neodgovorne riječi. Nećemo prestati zagovarati mir”, istaknuo je Pupovac.

“Poticanje na nasilje i na mržnju je zapriječeno za svakoga, a kamoli za najviše predstavnike države. Zatvaranje očiju pred govorom mržnje od strane Vlade je također nešto što je suprotno zakonu i vrijeme je da se to mijenja”.

Na pitanje odnose li se njegove poruke na predsjednika Milanovića i smatra li ga odgovornim za događaje u Borovu, Pupovac je rekao:

“Nisam govorio samo o jednom predstavniku državnoga vrha, govorio sam i o predstavnicima vlasti. Nitko ne može biti izuzet. O imenima, i kad dobro zvuče, ne bih govorio”, napomenuo je Pupovac.

Kaže da u Saboru neki šire mržnju prema Srbima za političke poene, a da poene na Srbima žele dobivati i neki iz vlasti. Na pitanje zašto danas nije bio u Borovu kazao je da je SNV polagao vijence za poginule u Zagrebu. “Ali za takve kao vi to nikada neće biti dovoljno”, kazao je.

izvor: dnevnik.hr