Zahtjev HEP-u da otpiše troškove grijanja stradalima na Baniji

Aktivistkinje i aktivisti Srpskog narodnog vijeća (SNV) sa područja Petrinje i Gline, koji svakodnevno obilaze potresom pogođena područja, apelirali su u subotu na Vladu RH da otpiše režijske troškove za grijanje svim stanovnicima Banije. Većina ugroženog stanovništva se u svojim privremenim objektima grije na struju, koristeći između ostalih i grijalice iz donacija SNV-a i ostalih humanitarnih organizacija, priopćili su iz SNV-a.

Izvijestili su i da se za sve one stanovnike Banije koji žive u udaljenim selima, a stanuju u donekle prihvatljivim kućama za život, užurbano dostavljaju peći na drva, a tokom jučerašnjeg dana aktivisti SNV-a obišli su Donju Bačugu gdje su donirane peći isporučene ugroženim obiteljima.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac uručio je Crvenom križu i donaciju od 500 gumenih čizama, koje su na Baniji jedan od najvažnijih komada obuće, a u idućem tjednu treba stići još tisuću iznimno kvalitetnih komada iz tvrtke Tigar iz Pirota, koje je SNV nabavio po povoljnoj cijeni, izvijestili su.

Gostujući na Prvom programu Hrvatskog radija potpredsjednik Vlade Boris Milošević kazao je da će Vlada na sjednici u srijedu donijeti odluku o otpisu režija za u potresu stradalo stanovništvo.

– Sazvana je, možemo reći, izvanredna sjednica Vlade. Smatrali smo da trebamo reagirati čim prije da umirimo ljude i oslobodimo ih režijskih troškova. Potpuno smo svjesni situacije u kojoj se nalaze i da su sve izgubili, da žive u doniranim kontejnerima i griju na električne grijalice, a u ovom kraju naučili su se grijati na drva. U ovakvim privremenim objektima takve mogućnosti nemaju. Želimo im poručiti da ne brinu, pogotovo dok su ovakve vremenske prilike s temperaturama ispod nule. Više puta sam poručivao: „Ljudi, grijte se, upalite grijalice i budite na toplom.“ Ne trebaju se brinuti oko troškova. Ne daj bože da se netko razboli – jasno je poručio Milošević.

Prema njegovim riječima, do sada je prijavljeno gotovo 45 tisuća oštećenih kuća, od kojih je pregledano njih 43 posto. Problem su, kaže, novi potresi koji izazivaju nove oštećenja, a samim tim i nove preglede. Zadnji potres u četvrtak, od 4,1 stupanj po Richteru, izazvao je oštećenje na dvije kuće u Petrinji i Glini.

Crvenu naljepnicu do sada je dobilo 2467 objekata koji su označeni kao neupotrebljivi, a 11.300 žutu. Milošević je pozvao ljude da se obrate institucijama i prihvate alternativni smještaj, dok se njihove kuće ne obnove.

Prema njegovim riječima, nedostaje najmanje između 400 i 500 kontejnera i mobilnih kućica, a možda i više. Do kraja mjeseca država će nabaviti još 600 kontejnera i 250 mobilnih kućica. Oko 100 kontejnera stižu od Caritasa. Do početka idućeg mjeseca imat ćemo ih oko 1,5 tisuća.

izvor: index.hr/portalnovosti.com