Vozilo za “Treću dob” u Sunji

U Sunji je juče obavljeno službeno preuzimanje vozila koje je Srpsko narodno vijeće ustupilo na korištenje tamošnjoj udruženju Treća dob za provođenje brige o starijim osobama. Riječ je o udruženju koja pruža pomoć u domaćinstvima korisnika, a njen rad obuhvaća preko 30 naselja na području općine Sunja. Tri četvrtine njihovih korisnika čine Srbi koji živi u rijetko nastanjenim i zabačenim selima.

– Ranije smo imali sedam zaposlenih, a tokom ovog mjeseca pokrenut je projekt ‘Zaželi’ tako da nas sada ima 20. Bilo bi nemoguće da samo s jednim vozilom redovno obilazimo 120 domaćinstava sa 140 korisnika, ali i da im pružamo usluge prijevoza do doktora ili za druge potrebe koje moraju obaviti u Sunji, Sisku ili Zagrebu – rekla je Sanja Kozarić, predsjednica udruženja Treća dob.

Kozarić je tom prilikom zahvalila SNV-u i saborskim zastupnicama Dragani Jeckov (SDSS) i Željki Josić (HDZ), koje su se uz lokalne vlasti angažirale u rješavanju tog problema. Dragana Jeckov iskazala je zadovoljstvo što je ova priča uspješno privedena kraju.

– Mi nismo političari koji samo obećavaju, nego i ispunjavaju obećano – rekla je ona i zatim izrazila podršku projektu ‘Zaželi’, koji omogućava zapošljavanje ženama koje se zbog starosti ili stupnja obrazovanja inače teže mogu zaposliti.

Jeckov je ukazala na potrebu sličnih akciju, ali i značenje suradnje različitih stranaka i predstavnika Hrvata i Srba.

– Ovo je tlo koje ne poznaje nacionalnosti, prepoznaje samo dobre i loše ljude – rekla je saborska zastupnica SDSS-a.

Na veliko značenje akcija koje se zajednički provode ukazala je i Željka Josić, ističući da su se u ovoj akciji uspješno udružili predstavnici Hrvata i Srba. Istakla je potrebu nabavke još jednog vozila kako bi obilasci bili češći.

Načelnik općine Grga Dragičević je podsjetio da do pojedinih naselja treba preći i po 40 kilometara, često i po makadamu.

– Srbi i Hrvati na ovim su prostorima zajedno živjeli i surađivali, a iako je ova općina dijelom devastirana ratom, ni jedan Srbin nije ubijen. Zapravo i nema Hrvata kojem Srbin nije u porodici, kum ili susjed. Mi ne pravimo razlike; naša djeca zajedno čekaju autobus za školu. Ako ne bude suradnje, od nas nema ništa, a kad surađujemo, možemo nastojati život učiniti boljim i zadržati ljude koji tu žive – rekao je Dragičević.

Nakon uručenja ključeva slijedio je obilazak nekih od korisnika, 90-godišnje Bosiljke Malbašić, koja sama samcata živi u selu Kladari, te Mare Vukadinović iz Velike Graduse i Milke Didulice iz Kinjačke.

MILKA DIDULICA
MARA VUKADINOVIĆ