Voćinsko općinsko Vijeće osudilo korištenje ustaškog pozdrava!

Općinsko vijeće Općine Voćin na sinoćnjoj sjednici na inicijativu SDSS-ove vijećnice Zorice Uskoković jednoglasno je usvojilo Izjavu kojom se osuđuje nedavno korištenje ustaškog pozdrava “za dom spremni” izrečeno na prošloj sjednici ovog predstavničkog tijela! 

ZORICA USKOKOVIĆ

Tekst usvojene Izjave koja je uoči sjednice podjeljenjena vijećnicima prenosimo u cjelosti; 

Općinska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke Voćin, oštro osuđuje i kvalificira apsolutno neprihvatljivima završne riječi govora Mate Bubaša izgovorene 7. rujna 2019. na sjednici Općinskog vijeća kojom prilikom je upotrijebio ustaški pozdrav „za dom spremni“! U tom smislu članica Općinske organizacije SDSS-a Voćin i Vijećnica Općinskog vijeća Općine Voćin Zorica Uskoković predlaže da Općinsko vijeće na sjednici 13. rujna 2019. usvoji slijedeću

                                                                                   IZJAVU

Općinsko vijeće kao predstavničko tijelo svih građana naše Općine smatra potpuno neprihvatljivim, odbacuje i ograđuje se od spomenutog pozdrava kojim je svoje izlaganje završio gospodin Mate Bubaš, jedan od ovogodišnjih dobitnika Priznanja naše Općine. Obzirom da je pozdrav izrečen u našem prostoru, na sjednici našeg Općinskog vijeća i da je Bubaš nositelj našeg Priznanja, ukoliko se ne bismo ogradili i osudili ovakvu vrstu javne komunikacije, bili bismo na izvjestan način saučesnici, što niti jesmo niti želimo!

Ne želeći ulaziti ni u etimologiju niti u etiologiju pozdrava za „dom spremni“, ne želeći kvalificirati  povijesnu i aktuelnu opravdljivost korištenja pozdrava u tumačenju Predsjednice RH na što se Bubaš pozvao pravdajući svoj čin, smatramo da tom pozdravu u javnom prostoru naše sredine nije mjesto.

I bez posebnih objašnjenja o stradavanju ljudi pod tim pozdravom, naročito tokom drugog svjetskog rata, uvjereni smo da on ništa dobro ne može donijeti niti na političkom, niti ekonomskom, socijalnom ili bilo kojem drugom planu naše Općine.

Umjesto podizanja tenzija u nacionalno i vjerski mješovitoj sredini kakva je naša općina a koju riječi ovog pozdrava mogu izazvati, gotovo svi politički akteri naše Općine konstantno ulažu napore kako bi Voćin bio ne samo tolerantna sredina već i mjesto poželjno za život. Prvi cilj stvaranja atmosfere međunacionalne tolerancije i zajedništva, uz uvažavanje kulturnih i drugih identitetskih razlika, ostvarujemo svih ovih godina. Drugi cilj – Voćin općina poželjna za život, raznim gospodarskim i drugim mjerama pokušavamo ostvariti i na dobrom putu. Stoga nam ne trebaju ispadi ovakve vrste.

Tim više nam ne trebaju ovakvi ispadi jer su istoj sjednici prisustvovali brojni gosti na najvišoj županijskoj i drugoj razini, koji su ni svojom ni našom krivicom dovedeni u neugodan položaj. Njima se ovom prilikom ispričavamo i iskazujemo vjeru u nastavak uspješne suradnje.

Gospodinu Bubašu, dobitniku našeg Priznanja želimo uspjeh u vođenju Odbora za branitelje Virovitičko-podravske županije i drugim organizacijama koje predstavlja. U našoj sredini je i dalje uvijek dobrodošao. Da li će isti pozdrav koristiti nekom novom prilikom stvar je njegove spontanosti ili racionalne procjene, ali u našoj sredini takav pozdrav i takva vrsta komunikacije nije dobrodošla ni prihvatljiva.

                                                                                                              OPĆINSKA VIJEĆNICA OPĆINE VOĆIN

                                                                                                                                  Zorica Uskoković

U Voćinu, 13.9.2019.