Vlada AP Vojvodine ulaže u opštine sa srpskom većinom na istoku Hrvatske

Danas je u Novom Sadu zamenik župana Srđan Jeremić sa predstavnicima srpske zajednice Vukovarsko-sremske županije posetio Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu gde su imali veoma produktivan razgovor sa pokrajinskim sekretarom Aleksandrom Soficem i njegovim saradnicima.
Teme razgovora obuhvatile su nekoliko segmenata. Prvi se odnosio na značajnije uključivanje opština sa srpskom većinom u projekte prekogranične saradnje izmedju Srbije i Hrvatske na način da ovaj sekretarijat pomogne u pronalaženju odgovarajućih partnera opštinama kako bi se kreirali kvalitetni projekti za aplikaciju ka raznim fondovima. Zajednički je definisano kao interesantno područje cikloturizma, zaštite okoliša, lovnog i ribolovnog turizma, sanacije odredjenih infrastrukturnih objekata, sporta i kulture.
Drugi aspekt odnosio se na direktnu pomoć ovog sekretarijata, preko Fonda koji brine za Srbe u regionu i koji deluje u okviru sekretarijata, u finansiranju ili sufinansiranju potreba jedinica lokalne samouprave u kojima srpska zajednica zivi u značajnijem broju. Pre svega u opremanju vrtica, finansiranju postavljanja dečijih igralista, nabavci knjiga za školske biblioteke, opremanju odredjenih učionica za nastavu, dovodjenju renomiranih glumaca i predstava na nase područje, organizaciji ekskurzija za nasu decu u gradove i izletista Vojvodine, učešce dece sa ovog podrucja na raznim kampovima koji se organizuju na teritoriji Vojvodine…
Jeremic je upoznao učesnike sastanka da ce 04.07. u Iloku biti održan zajednički sastanak svih učesnika sa obe strane granice na projektu ” Dunav nas spaja”na kojem ce se finalizirati ovaj projekt i biti spreman za apliciranje. Takodje, 24.08. ove godine je tačno 20 godina od potpisivanja Sporazuma o saradnji izmedju VSZ i AP Vojvodine te je izneo predlog da se ovaj značajan jubilej obeleži na odgovarajuci nacin.