Uspješan Festival ojkače u Petrinji

Cilj ove manifestacije je revitalizacija najstarijeg oblika pjevanja naroda ovog kraja, a to je arhaična dvoglasna pjesma koju sudionici ovog Festivala nastavljaju njegovati i čuvati, te poticati mlade pjevače da se uključe u proces revitalizacije izvornog narodnog pjevanja

Vi koji ste se ovdje okupili po četvrti put, čuvate staru slavensku pjevačku matricu, koja ima različite inačice u različitim krajevima i u imenu i u načinu izvođenja, rekao je sinoć u Petrinji otvarajući 4. Festival ojkače predsjednik SDSS-a dr. Milorad Pupovac.

Negdje je ojkača, negdje rera, pjevaju je i Hrvati i Srbi, ljudi bez obzira na razliku u vjeri, bez obzira na razliku u etničkoj pripadnosti, koja povezuje štošta, pa između ostaloga i ovaj način pjevanja.

I vi koji ste se odlučili da ovo čuvate, čuvate nešto što je odlučila UN-ova organizacija UNESCO i stavila to pod svoju zaštitu, kao kulturno dobro i ne samo da je stavila pod zaštitu, nego i potiču ljude da budu aktivni, da sačuvaju ovu pjesmu od izumiranja“, rekao je Pupovac, te je još jednom poručio kako brojna društva koja pjevaju ojkaču čuvaju nešto što je međunarodno bogatstvo.

U organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb, Pododbor Petrinja, u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je 4. Festival ojkače na kojem je ove godine održano 16 nastupa, što u revijalnom, što u natjecateljskom dijelu od strane niza društava i kulturno-umjetničkih udruga. Festival je i ove godine bio međunarodnog karaktera, obzirom na nastup brojnih društava iz susjednih država.

Mara Vilus, predsjednica Srpskog kulturno umjetničkog društva Zagreba, Pododbor Petrinja je istaknula kako je zadovoljna još jednim uspješnim Festivalom ojkača u Petrinji. „Ja sam prezadovoljna. To se otegnulo, trajalo je više od dva i pol sata. Imali smo još izvođača koji su me hvatali za rukav, mi bi još otpjevali koju pjesmu, pjesmu na bas, jer su u početku pjevali pjesme ojkače. Sada su htjeli pokazati sve što znaju, ali rekla sam im da se ne ljute, da će drugi puta pjevati. Zadovoljna sam i presretna sam. Vesela atmosfera. Nije to bez veze, tko pjeva zlo ne misli i tko pjeva je veseo. Pjesma je ta koja oplemenjuje, obuzda sve negativne nagone u čovjeku. Kada pjevamo mi se opustimo i uživamo, a to se pokazalo i večeras“, rekla je Vilus.

Kako je istaknuto na samoj priredbi, cilj ove manifestacije je revitalizacija najstarijeg oblika pjevanja naroda ovog kraja, a to je arhaična dvoglasna pjesma koju sudionici ovog Festivala nastavljaju njegovati i čuvati, te poticati mlade pjevače da se uključe u proces revitalizacije izvornog narodnog pjevanja.

izvor: portal53.hr/foto: portal53.hr/facebook skd Hrvatska Kostajnica