Uslov podrške vraćanje stečenih prava

Odlučili smo da na izbore idemo u 12., manjinskoj izbornoj jedinici i da se više ne pokušavamo igrati sa preferencijalnim glasovima u nekim drugim izbornim jedinicama. Glavni odbor je doneo takvu odluku s obzirom na političke okolnost i na jednu vrstu organizovane politike kojom se radi na razbijanju SDSS-a, Srpskog narodnog veća, Prosvjete, Zajedničkog veća opština i drugih srpskih institucija. Verujem da ćemo osigurati ta tri mandata bez obzira na aspiracije i apetite pojedinaca koji su donedavno bili naši članovi, a koji pokušavaju da po nalogu nekih većih stranaka razbiju SDSS – rekao je predsednik Vojislav Stanimirović i izrazio nadu da bi tri ruke saborskih zastupnika SDSS-a kao i ruke drugih manjinskih zastupnika mogle biti presudne kod formiranja nove vlade.

stanimirovic-na-glavnoj-sku

– Dosadašnje vlade, prvo SDP-ova s koalicionim partnerima, kao i ova u poslednjih šest meseci, ukinule su sva stečena prava koja smo dosad imali. Naše institucije ne mogu da funkcionišu zbog neopravdanog uskraćivanja sredstava, nipodaštavanja međunarodnih sporazuma i ignorisanja odluka koje je doneo sam Sabor. Nadam se da ćemo to uspeti da vratimo u stanje koje smo imali ranije da bi mogli nastaviti da radimo – rekao je Stanimirović. Prema njegovim rečima, postizborna saradnja s nekom od političkih opcija je moguća ako druga strana bude bila spremna ispuniti zahteve SDSS-a.

17

– Naši su zahtevi već odavno poznati, ništa se tu puno nije menjalo. Prvo moramo da vratimo stečena prava, odnosno sredstva koja su našim institucijama ukinuta, moramo ponovo da radimo oko pitanja registracije škola na srpskom jeziku i pismu što je zakonom regulisano i što je Hrvatska u parlamentu donela, ali to nažalost ne primenjuje. Tu su zatim imovinska prava koja još nisu rešena, ulaganja u povratničke krajeve, pitanje prava penzionera koja smo uspeli da stavimo u program Vlade Zorana Milanovića, ali zbog teške situacije koja je tada bila nismo uspeli u tome da se ta sredstva počnu vraćati oštećenim penzionerima – naveo je predsednikSDSS-a.

Potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon predstojećih izbora očekuje da će se formirati bolja i stabilnija vlada.

15

SDSS će zajedno s ostalim zastupnicima nacionalnih manjina s kojima će deliti stav i politička gledanja nakon izbora pokušati da utiče da se stvori što je moguće bolјa i stabilnija vlada. Iskustvo nestabilnosti, kratkotrajnosti, eksperimentisanja sa vladom i u vladi moralo bi definitivno biti iza nas, iza Hrvatske, jer smo već izgubili mnogo vremena. Ako se dogodi da ponovimo taj eksperiment, onda bi to bila golema šteta za Hrvatsku i veliki gubitak za sve političke stranke – zaklјučio je Pupovac.

Izvor: portal Novosti

foto_ Srđan KOLAR