Uoči sjednice Predsjedništva dr. Pupovac održao konferenciju za medije

Predsjednik SDSS-a Milorad Popovac danas je održao press konferenciju. Komentirao je svoju spornu izjavu, naglasio da nije četnik, no odluku o odlasku ili izlasku iz koalicije SDSS nije donio.

“Hvala na strpljenju na našem smanjenju komunikacije s javnosti”, kazao je na početku press konferencije Pupovac. “Bio je to rezultat potrebe da vidimo što se sve oko nas događa, što možemo činiti”.

“Odlučio sam pročitati izjavu zbog koje ste mnogi od vas očekivali da nešto kažem o onome što je na različite načine stvorilo uznemirenje i reakcije različite vrste…

“Dakle, 23. kolovoza kad smo kolegica Jeckov, kolega Milošević i ja održali konferenciju povodom serije napada na pripadnike srpske zajednice, mnoge je zasmetala moja briga o nastavku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Mnoge je posebno zasmetala moja bojazan da je njezin rast takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH.

Premda se reakcije ne stišavaju, danas sam izašao pred javnost da bih rekao sljedeće: Veoma sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od 2 tjedna, jer nikad dosad toliko utjecajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH i bez obzira na razlike koje su proizveli odjeci želim razumjeti da su odraz dubokog moralnog osjećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala imati nikakve veze s mržnjom, a tamo gdje ih ima, da bi te veze trebalo u potpunosti ukinuti”, rekao je Pupovac.

“Pozivam da uklonimo ustaška slova U na fasadama i na znakovima naših prometnica. Pozivam da odore s ustaškim uzvikom ZDS spremimo, a njegovo uzvikivanje sankcioniramo. Pozivam da prestanemo biti slijepi i gluhi na poruke poput ‘Ubij Srbina’, neovisno o karakteru poruke. Pozivam da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići dotle da će se pripadnicima kvislinške države odavati počasti, a strašnim žrtvama koncentracijskih logora osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike”, rekao je Pupovac.

“Otklonit ćemo i izvore nasilja prema Srbima i drugima, zbog kojih smo, slijedeći isti moralni osjećaj, morali reagirati kako smo reagirali 23. kolovoza. Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njezinom zločinačkom ideologijom, jer ja jako dobro znam tu razliku. I ne samo da je znam, ja tu razliku žviim i za nju i zbog nje 3 desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj, jednako kako su je znali mnogi od najboljih predstavnika Srba u Hrvatskoj, svakako bolji od mene, a živjeli prije mene”, rekao je Pupovac.

“Od mene može svatko tražiti da se distanciram od osuda NDH i vidljivih pokušaja obnove ili relativizacije ideologije ustaštva u današnjem hrvatskom društvu, ali nitko ne treba očekivati da ću to učiniti.  U ovoj Vladi i njezinoj koaliciji, u ovom Saboru, gdje i sam sjedim, i značajnom dijelu njegovih klubova ima potencijala, ne maloga, a uvjeren sam da ima i spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma koji danas toliko i tako nepotrebno opterećuje naše društvo i našu zemlju”, rekao je Pupovac.

“Što se tiče isprike, ja sam u ovoj zemlji, i zajednica kojoj pripadam, i stranka kojoj pripadam bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikativima, za koje ne mislim da na bilo koji način obilježavaju što ja jesam, stranka jest ili pripadnici srpske zajednice u najvećem broju jesu. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikad neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u kategoriju zločinaca i ubica, samo mogu reći da to nisam i nikad neću biti, ali ni od njih neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u tajne suradnike srpskih vlasti u Beogradu, nerijetko me stavljajući u rizike koji su viši od narušavanja ugleda i rejtinga u javnosti, nikad neću tražiti ispriku. To je dio političke borbe kroz koju moram proći i ja i moji kolegice i kolege. Pitanja koja smo otvorili nisu laka za Hrvatsku, vrijeme koje smo prošli nije lako za Hrvatsku, ali mi smo spremni nastaviti, ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju”, rekao je Pupovac.

“Što se tiče razgovora s koalicijskim partnerima, tih razgovora je bilo nekoliko u protekla 2 ili 3 tjedna i bit će ih još do završetka onoga što smatramo da je potrebno da raspravimo, kako bismo sve ono što predstavlja smetnju za političku stabilnost zemlje, koalicije i za normalnost hrvatskog društva mogli prepoznati, usuglasiti i pretvoriti u ciljeve našeg političkog djelovanja”, rekao je Pupovac.

“Nakon sastanaka s koalicijskim patnerima, uključujući i veliki sastanak, moja je dužnost kao predsjednika SDSS-a da izvijestim stranačka tijela o tome i to će se dogoditi danas i danas će se raspravljati na proširenom predsjedništvu SDSS-a o tome o čemu smo razgovarali, dokle smo došli i što nam je činiti. Danas ćemo razgovarati o tome što i o čemu smo razgovarali s koalicijskim partnerima, uključujući i predsjednika Vlade, i na članovima predsjedništva SDSS-a je da zajedno s nama ocijene koju odluku trebamo donijeti”, rekao je Pupovac.

Upitan kad će se znati odgovor, Pupovac je rekao: “Nakon završnog razgovora s koalicijskim partnerima, kad se skupimo. Naš interes je da se skupimo što prije.”

“Kad bi se odgovornost mogla svesti samo na ovu Vladu, a ne na liderstvo vlade, s kojom ja nisam imao posla, a čije posljedice ova zemlja i danas osjeća,  znate tko je posijao to sjeme, nemojte da ja to crtam. Vi to jednako dobro znate kao i ja, to je ozbiljan problem unutar ove zemlje. Da su u svemu isti ljudi, ja u toj koaliciji ne bih sjedio, da je u svemu ista politika, ja u tu priču ne bih ušao”, rekao je Pupovac.

izvor: hrn1info.com