U Zagrebu održana promocija monografije o SDSS-u: Dve decenije borbe za opstanak

U Zagrebu je predstavljena knjiga o SDSS-u koja dokumentira život stranke nastale ujedinjenjem Samostalne srpske stranke iz Zagreba i Srpske demokratske stranke u vremenu mirne reintegracije.

Iznjedrila nas je borba za opstanak Srba, rekao je predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke, te urednik i autor monografije Boro Rkman u punoj dvorani Privrednika u Zagrebu, gdje je u sinoć predstavljena monografija ‘Dve decenije SDSS-a’.

– Ta knjiga ima veliki značaj za članove stranke, ali i za one koji će za 50 godina proučavati život Srba i političke prilika na ovim prostorima – rekao je Rkman i dodao da monografija dokumentira život stranke nastale 5. marta 1997. u Vukovaru ujedinjenjem Samostalne srpske stranke iz Zagreba i Srpske demokratske stranke u vremenu mirne reintegracije Podunavlja.

– SDSS je u ovih 20 godina imao preko 730 vijećnika, 53 članova su radili u ministarstvima i državnim ustanovama, a iz njegovih redova na izborima je birano ukupno devet zastupnika. Tu su, kroz vrijeme i naši brojni načelnici općina, zamjenici načelnika, dožupani…Sada brojimo 106 organizacija u zemlji – podsjetio je on.

 

 

Osim zasluga u provođenju mirne reintegracije i ostanka Srba na tim područjima, a za što ju je svojevremeno odlikovao i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, stranka je bila angažirana i u omogućavanju rješavanja egzistencijalnih pitanja Srba u Hrvatskoj, prije svega obnove, gradnje puteva, infrastrukture, stambenog zbrinjavanja.

– U monografiji je i prikazan odnos stranke s drugom srpskim institucijama, od SNV-a i Zajedničkog veća opština do Privrednika, Prosvjete i SPC-a. Tu su i podaci o umrlim istaknutim članovima, kao i dobitnicima priznanja – rekao je Rkman, ističući da je knjiga pisana na srpskom, ali i ekavicom i ijekavicom. Zahvalio je aktualnom predsjedniku stranke Miloradu Pupovcu kao i predsjedniku Glavne skupštine Vojislavu Stanimiroviću na autorskim tekstovima koji čine dva poglavlja.

Publici se obratila predsjednica zagrebačke županijske organizacija Tatjana Vukobratović Spasojević, kao i državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša Mile Horvat i šef ureda SNV-a Branko Jurišić koji su dali svoje svjedočanstva o situaciji na istoku hrvatske u drugoj polovini 1990-ih, kao i o borbi za ostanak Srba i omogućavanje lokalne vlasti.

Sinoćnjoj prezentaciju prisustvovali su saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, dugogodišnji predsjednik ZVO-a i bivši zastupnik stranke u Saboru Dragan Crnogorac, bivši i sadašnji predstavnici SDSS-a u vladinim institucijama; Milenko Popović, Milenko Živković, Dejan Drakulić, Ljubomir Radić, gragički urednik monografije Srđan Kolar, predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić, generalni sekretar SNV-a Saša Milošević i  drugi.

Do kraja godine u planu Izvršnog odbora SDSS-a je prezentacija monografije u Dardi, Glini i Vojniću, a potom u još 5-6 sredina u RH u kojima politika stranke ima značajno uporište, najavio je predsjednik stranačkog Izvršnog odbora Boro Rkman.

 

tekst: Nenad JOVANOVIĆ (Novosti)/Info. sl. SDSS-a

foto: Nenad JOVANOVIĆ/Srđan KOLAR