У Вуковару одржана седница Главног одбора СДСС-а

Питање је нашег образа као заступника и моралне обавезе према људима који још немају струју да се тај проблем реши. Даћемо још време од неколико недеља да се екипира нова управа ХЕП-а и онда ћемо енергичније кренути у реализацију договореног, рекао је данас у Вуковару председник СДСС-а др Милорад Пуповац.  Председник Пуповац наведено је рекао на седници Главног одбора одговарајући на питање члана Одбора Растивоја Безбрадице из Кистања када ће српска села добити струју јер је, како је навео, Безбрадица “нелогично и нељудски да ХЕП иде у реконструкцију постојећих мрежа  док још има велик број села без струје?” Др Пуповац је додао да је о проблему струје више пута разговарано али “ова Влада неке одлуке доноси јако споро па се читава ствар разводни и одгађа. Међутим, осим неколико недеља пред нама чекајући ново водство ХЕП-а, немамо више разлога за одгађање и чекање”! Разумемо да су политичке околности нестабилне, али не можемо прихватити да реализација наших захтева који су саставни део програма ове Владе иду овако споро”, нагласио је председник СДСС-а.

Главни одбор је на данашњој седници донео низ  одлука из делокуга својих овлаштења; Одлуку о изменама и допунама финансијског плана за 2018. годину као и Плана набаве за 2018., усвојен је Програм рада за наредну годину, а усвојена је и нова Одлука о висини чланирине у СДСС-у. Новост у односу на ранију одлуку је у чињеници да је “обично чланство” ослобођено чланарине, а плаћање чланарине биће обавеза свих страначких представника у локалним, регионалним и државним институцијама. Висина чланарине одређена је у три “разреда” у којима је основни критерију, висини примања.

Утврђена су регионална подручја деловања СДСС-а и именовани регионални координатори за та подручја. Регионално подручје ИСТОК обухвата Вуковарско-сремску, Бродско-посавску и Пожешко-славонску жупанију, а координаторица је потпредседница Драгана Јецков. Регионално подручје СЕВЕР чине Осјечко-барањска, Вировитичко-подравска, Бјеловарско-билогорска и Копривничко-крижевачка жупанија којим ће координисати потпредседник Југослав Весић. Град Загреб, Сисачко-мославачка, Карловачка, Приморско-горанска и Истарска жупанија сачињавају регију ЗАПАД, а за ову регију је задужен потпредседник Дејан Михајловић. Подпредседница Ања Шимпрага је координаторица регије ЈУГ коју сачињавају, данашњом одуком Главног одбора, Личко-сењска, Задарска, Шибенско-книнска и Сплитска жупанија.

Подносећи информацију о раду жупанијских, општинских и градских организација председник Извршног одбора Боро Ркман је рекао да је трагом става Председништва странке Извршни одбор ову тематику разматрао на седници одржаној 5. октобра ове године. “Организацијама којима је потребан посебан сензибилитет квалификовали смо Приморско-горанску, Истарску, Задарску, Бјеловарско-билогорску и Сисачко-мославачку жупанијску организацију. У Сисачко-мославачкој интензивне активности су у току на консолидацији огранака у Петрињи, Кутину и Глини. У наредни четвртак је Скупштина Општинске организације у Топуском у чију припрему смо укључили све чланове од оснивача странке 2001. године од којих су се неки из одређених разлога пасивизовали до оних који приступнице потписују новијег датума. Управо овај модел, рекао је Ркман, пожељан је и у другим прије свега повратничким срединама”. У тим срединама, рекао је, сваким даном је мање људи па самим тим и мање оних расположених за политички ангажман, те нам је сваки човек драгоцен”.  Додао је да се и у другим жупанијским организацијама које су Председништво и Извршни одбор апострофирали у току мере консолидације или разговори и договори за усвајање најоптималних мера.

Главни одбор данас је усвојио предлог вировитичко-подравске жупанијске организације да њен представник у Извршном одбору уместо Горана Путника буде Миленко Обрадовић.

На данашњој седници речи је било и о поштовању Декларације о антифашизму, а дисусију о овој теми је индуковао члан Одбора Лазо Ђокић, док је Игор Павковић позвао чланице и чланове Одбора да 15. децембра 2017. у Слатинском Дреновцу присуствују комеморацији у знак сећања на трагедију Срба из западне Славоније и њихов егзодус у зиму 1991. године.

Уочи Главног одбора одржана је седница Председништва странке, а данас је заседао и страначки Одбор за Статут!