U Saboru o zemlji u Trpinji

Danas je u Saboru o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u Općini Trpinja govorila Dragana Jeckov

U ime Kluba zastupnika SDSS-a smatram potrebnim upoznati javnost i upozoriti nadležne na probleme koji se pojavljuju u provođenju novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Još mi odzvanjaju riječi ministra poljoprivrede kada je o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu govorio kao o zakonu koji će na prvo mjesto staviti OPG-ove i mlade poljoprivrednike. Ipak, da postoje oni koji su majstori za vješto zaobići zakon ili pronaći rupu u njemu te zaobići poljoprivredne proizvođače, dokazalo je općinsko vijeće Općine Trpinja na čiji se teritorij prostire oko 3700 ha državnog poljoprivrednog zemljišta za koje inače vlada veliki interes.

Gotovo mjesec dana izvan roka ovo općinsko vijeće donosi program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem ali probijanje roka, zakonskog roka nije jedina nelogičnost ovog programa.

Upravo u njemu se umjesto ranije dogovorenih odnosno ranije usuglašenih sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, 20 ha maksimalne površine koju pojedini subjekt može dobiti u zakup, naprasno i iznenada prihvaća prijedlog vukovarskog Vupika da se zakup poveća ni manje ni više nego na 2000 ha i na taj način naravno stvore pretpostavke da svih 2000 ha pripadne Vupiku a da OPG-ovi, njih 70-ak u sistemu PDV-a i još 30-ak poljoprivrednih proizvođača ne dobiju ništa.

Ovakvoj odluci usprotivili su se vijećnici SDSS-a i lokalni poljoprivredni proizvođači, a pozitivno su se izjasnili vijećnici općinskog vijeća, istovremeno zaposlenici Vupika koji je smatraju da su u sukobu interesa prilikom odlučivanja o prigovoru u kojoj su zaposleni.

Da bi slika bila jasnija, potrebno je istaći da Vupik privremeno na 50 g. se obrađuje 1100 ha i ukolikobi  dobili još 2000 ha, to bilo preko 90% ukupnog poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države. Sada imamo situaciju da usprkos osnovnoj intenciji ovog zakona provođenjem ove odluke, OPG-ovi na području općine Trpinja na osnovu ovakvog programa raspolaganja ostaju bez mogućnosti da dobiju zemlju.

Ističem da je neophodno doći do fer i poštenog dogovora odnosno zakonitog rješenja koje će osigurati nastavak Vupikove poljoprivredne proizvodnje ali i poljoprivrednim proizvođačima osigurati priliku da dobiju zemlju koju će obrađivati. Upavo takav dogovor treba bi biti okvir za raspisivanje konkursa a nikako okvir opterećen prijetnjama, ucjenama, demonstracijama sile velikih nad malim.

U narodu se često prilikom svađe oko zemljišta zna čuti izraz da će zemlje svima jednom biti puna usta, ali dok se to ne dogodi, ta usta treba nahraniti a čime drugim nego hranom proizvedenom na poljoprivredom zemljištu po mogućnosti u RH. Da, po mogućnosti hranom proizvedenom od naših domaćih seljaka na poljoprivrednom zemljištu u RH, a ne u Irskoj ili Engleskoj na koju će nam ovakve i slične odluke otjerati poljoprivredne proizvođače. Ovakve i slične odluke nisu i sigurno ne mogu biti dobra demografska politika i zato se ovakvim odlukama oštro protivimo.

Nismo zaboravili kontaminirani proces raspodjele poljoprivrednog zemljišta u općini Trpinja koji se dogodilo prije 7, 8 g. kada je pod sumnjivim okolnostima izglasana vrlo slična odluka ovoj.

Zato pozivamo sve zainteresirane aktere ovog složenog procesa da se suzdrže od nepotrebnog demonstriranja snage i pronađu zakonito rješenje koje će poljoprivrednim proizvođačima dati priliku da dobiju u zakup zemljište koje im je neophodan resurs da bi mogli proizvoditi i razvijati se i na kraju krajeva, ostati živjeti u RH.

Pripremila Milena JURIŠIĆ/foto:totalinfo.hr
video prilog na FB profilu Samostalne demokratske srpske stranke