U Puli proslavljen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U Galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli, pripadnici srpske zajednice u Istri, svečano su obilježili nacionalni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Nakon intoniranja državnih himni “Lijepa naša” i “Bože pravde”, prigodnim obraćanjem o značaju ovog nacionalnog praznika govorili su Generalni Konzul RS u Rijeci Goran Petrović, predsednik Županijske organizacije SDSSa Istre Dragan Živanović, predsednik SKUC-a i Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije g. Miloš Bajić i predsednik Koordinacije Srba u Istri Milan Rašula.

Prijemu su prisustvovali predsednici srpskih organizacija i udruženja iz čitave Istre, Slobodan Aleksić i Vesna Veselinović iz VSNM Grada Poreča i Zajednice Srba Poreč, Rajko Mrkojević  predsednik VSNM Općine Fažana i Kluba Srba Fažana, Miodrag Marinković VSNM Grada Vodnjana, Petar Jovetić zamenik predsednice VSNM Grada Pule, Milomir Jeremić predsednik  Zajednice Srba Istra iz Pule, Manojlo Ristić predsednik Kluba Srba Grada Buje.
U programu svečanog obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave, solistkinja na harmonici Slava Obranović izvela je dve pesme, Tamo daleko i Kreće se lađa francuska, posvećene srpskim herojima koji su na ovaj dan 1918. godine izvršili proboj Solunskog fronta, a u tonskom i video zapisu prisutni su poslušali poemu Oskara Daviča “OJ Srbijo”.
Nakon svečanog programa, nastavilo se neformalno druženje u SKUCu uz razgovor i posluženje,  kojom prilikom su generalni Konzul RS  Goran Petrović domaćin Dragan Živanović iz SDSS-a posebno istakli značaj popisa stanovništva koje je započeo 13.09. upisom putem aplikacije e-građanin,  a od 26.09. će se nastaviti putem popisivača, s ciljem da se svi naši ljudi ohrabre da se kod popisa izjasne kao Srbi pravoslavne veroispovjesti i da im je srpski jezik maternji jezik, što je veoma značajno za očuvanje srpskog nacionalnog bića na ovim prostorima, a samim time i jednistva, zajedništva i povezanosti sa maticom zemljom.