U Kistanju “na djelu” promovisana knjiga starinjskih recepata Dragice Pešut

Juče je u Kistanju “na djelu” promovisan sadržaj knjige “Neizbrisani tragovi” autorice Dragice Pešut, jedne od osnivačica naše stranke u Rijeci i dugogodišnjoj aktivistici srpskih organizacija. Riječ je o receptima starih tradicionalnih jela Gorskog Kotara, Like i Dalmacije koje je kolegica Pešut decenijama skupljala i “prebacivši” ih u knjigu – sačuvala od zaborava. Da se ne radi samo o pukoj uobičajenoj promociji publicistike, svjedoči činjenica da su juče u opuštenoj i  domaćinskoj atmosferi jela pripremana i poslužena!

Manifestaciju su zajednički organizovali Aktiv žena SDSS-a Primorsko-goranske županije, srpsko manjinsko vijeće Rijeke i Vijeće srpske nacionalne manjine u Opštini Kistanje.

Domaćin kolegicama iz Rijeke, osim autorice Dragice Pešut u demonstraciji kulinarskih tradicionalnih umijeća učestvovale su Vesna Blanuša i Ljilja Talijan, bio je predsjednik kistanjskog VSNM-a i dugogodišnji stranački aktivist Borislav Šarić.

Tokom višesatnog rijetkog događaja ove vrste u našim krajevima, umijeće riječkih “planinki” (starinjski naziv za kuvarice op.a), koje su ovo znanje naučile od svojih majki i baka, degustiralo je preko pedesetak Kistanjaca i njihovih gostiju.