U Hrvatskoj niko ne čuje ustaške povike, a u Njemačkoj prekidaju utakmicu na zazivanje nacizma

Danas je u Hrvatskom saboru na slobodnu temu raspravu imao zastupnik i predsjednik SDSS-a prof.dr. Milorad Pupovac:

Poštovani gospodine predsjedniče, poštovane kolegice i kolege, prošlu subotu je u Zagrebu odigrana nogometna utakmica Prve hrvatske lige gdje su igrali Dinamo i Rijeka. U kojoj je Dinamo pokazao nadmoć nad Rijekom, a u kojoj su hrvatski mediji i općenito hrvatski osjećaj odgovornosti za ustavne vrijednosti pokazali nemoć još jedanput.

Naime, u 60 minuti utakmice jedna velika grupa navijača je nakon što je manifestirala svoju privrženost nacionalnim osjećajima počela veličati NDH sa poklicima „živjela NDH“. Svega dva medija su o tome pustila informaciju, ne kao glavnu, nego kao sporednu činjenicu u sklopu rezultata sa te utakmice.

Istovremeno u Munchenu je igrana utakmica između Bayerna i Hoffenheima u kojoj su navijači u 62 minuti istakli mrziteljski plakat, poruku protiv vlasnika Hoffenheima Dietmara Hoppa nazivajući ga „kurvinim sinom“. Nakon upozorenja suca pano je uklonjen, ali je vraćen u 77 minuti.  u 77 minuti isti sudac prekida utakmicu, upućuje igrače u svlačionicu, uprave klubova, treneri zajedno sa igračima dogovaraju se nakon 15 minuta da se vrate na igralište i da nastave utakmicu. Ali kako? Tako da dodaju loptu jedni drugima i da pri tome razgovaraju. I da posrame one koji su poslali tu vrstu poruke. I dobili su cijeli stadion za sebe i ovacije cijelog stadiona zbog geste koje su napravili. To je bilo na isti dan na koji se u Zagrebu dogodilo ovo o čemu su šutjeli mediji, o čemu je šutjela javnost, o čemu su šutjeli svi autoriteti koji o tome ne bi smjeli šutjeti.

U istoj toj Njemačkoj 20.2.2020. u drugom velikom gradu Njemačkom u Frankfurtu, igrala se utakmica Europske lige između Eintracht Frankfurta sa jedne strane i Red Bulla Salzburga s druge strane. Dogovoreno je da se minutom šutnje obilježi stradanje 9-toro ubijenih ljudi od kojih 8 stranaca od strane zločinačke ruke motivirane mržnjom i desnim ekstremizmom. U jednom trenutku tokom te minute šutnje čuo se zvižduk- dva protiv te minute šutnje. Stadion je počeo verbalno negodovati, a nakon toga je počeo zviždati cijeli stadion. I nije stao na tome nego je počeo skandirati „nazis raus“, „nacisti van“

Vidi se rezultat poruke koju je poslala savezna kancelarka Njemačke, koju je poslao predsjednik Njemačke u brizi zbog porasta ekstremno desnih političkih stranaka i ekstremno desnoga nasilja u njemačkoj politici o kojoj ovisi štošta u Europi i u samoj Njemačkoj i u štošta u svijetu i u samoj Njemačkoj.

Kod nas nije bilo suca koji je prekinuo utakmicu zbog uzvika sličnih ovih ili zbog povika „za dom spremni“ ili zbog povika „ubi, ubi Srbina“ ili zbog povika „hajmo, hajmo ustaše“ ili zbog hukanja imitirajući majmunsko glasanje kad se pojavi tamnoputi igrač na terenu u protivničkoj ekipi.

Oni koji su trebali osuditi, autoriteti, oni su rekli da nisu ništa čuli i da je sve proteklo u najboljem redu. Tako smo se pravili i u prošlu subotu kad je posrijedi maksimirska utakmica. Nijemci se ne prave da ne čuju. Njihov državni vrh se ne pravi da ne čuje, njihov državni vrh poduzima sve što je potrebno. Nakon ovoga što se dogodilo u Maksimiru, nije čudo što se događa u Splitu sa porukama mržnje i  govorom mržnje iz Županje prema pripadnicima srpske zajednice. A budite sigurni neće stati samo na Srbima, ako tako nastavi.