U Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene ili srpske škole

Saborska zastupnica Dragana Jeckov  izjavila je juče da u Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sustava. Jeckov je to izjavila referirajući se na izjave u medijima “kvazireformista manjinskog školstva”, prije svih onog koje se odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Potrebno je, rekla je, razbiti nekoliko mitova, među kojima su i oni da Srbi u Hrvatskoj imaju odvojene škole, da uče iz udžbenika iz Srbije i po tzv. srpskom programu. “U Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sustava”, rekla je zastupnica. Istina je, izjavila je, da učenici odlaze u iste zgrade, da djeca obično idu u iste smjene, imaju zajedničke fakultativne aktivnosti, jedno u čemu je razlika je da pripadnici manjinske zajednice nastavu slušaju na svom materinjem jeziku, i to ako roditelji tako odluče.

“Model A koriste i talijanska i mađarska i češka manjina, i svoja manjinska prava konzumiraju i u većem obujmu nego Srbi, jer su njihove škole, za razliku od srpskih, registrirane kao manjinske”, rekla je Jeckov.   Poručila je i da srpska zajednica ne traži nešto povrh drugih, nego nije ostvarila ni onaj rang prava koja imaju drugi te da obrazovanje na materinskom jeziku i pismu nema alternativu.

izvor: index.hr