U Borovo proslavljeno oslobođenje mesta u drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru mesta, na koji su uklesana imena 123 žrtve iz Borova te prigodnim kulturno-umetničkim programom, u Borovu je juče obeležena 77. godišnjica oslobođenja mesta u Drugom svetskom ratu.

Venac Samostalne demokratske srpske stranke položio je predsednik Izvršnog odbora Boro Rkman.

Vence su položile i brojne druge delegacije među kojima ZVO-a, Općine Borovo, općinskog i županijskog manjinskog veća, Vukovarsko-sremske županije, antifašisti iz Republike Srbije i Republike Srpske, Borova, Trpinje, Vukovara, centranog udruženja iz Zagreba te brojni drugi.

Sećanje na jedan od najvažnijih datuma u istoriji Borova evocirao je nekadašnji, dugogodišnji predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Opštine Borovo Slobodan Landup.

Na današnji dan, 13. aprila 1945. godine Borovo je oslobođeno u akciji nakon proboja Sremskog fronta. Svake godine obeležavamo taj datum, jedan od najvažnijih u istoriji ovog mesta. Nadamo se da će ova tradicija ostati i mlađim pokolenjima – rekao je Landup.

Prema rečima Slavka Nedića, sadašnjeg predsednika borovske antifašističke organizacije, koja broji oko 150 članova, vrednosti za koje se zalažu antifašisti su univerzalne.

– To su osnovne ljudske vrednosti, da budemo ravnopravni, bez obzira na veru, naciju ili boju kože, da poštujemo i uvažavamo jedni druge. Zalažemo se za jednakost i ravnopravnost – poručio je Nedić.