У Богословију “Три Јерарха” отпремљена нова помоћ у месу и месним прерађевинамa

У петак је из Меснице “Бођирковић” у Борову пут Богословије “Света Три Јерарха” манастира “Крка” отпремљена донација у месу и месним прерађевинама вредности око 22 хиљаде куна. Реч је о традиционалној акцији српске заједнице на истоку Хрватске којом је овог пута координисало Веће српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније.

“Од прикупљене суме купљено је 20 полутки меса укупне количине око 1 тоне које је прерађено у месници Бођирковић”, рекао је координатор акције Светислав Микеревић који се овом приликом захвалио власнику Меснице Бођирковић на великом труду и доприносу овој акцији с обзиром да је сво месо бесплатно обрадио.
Поред Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније у акцији су учествовали и Самостална демократска српска странка, Заједничко веће општина, општине Трпиња, Шодоловци, Маркушица, Ердут, Негославци и Борово те Већа српске националне мањине Вуковар, Борово, Трпиња и жупанијско веће Осјечко-барањске жупаније. У име Богословије донацију је примио свештеник Бојан Савић.

“Тренутно имамо 38 богослова-ученика и ова донација за нас има велик значај. Од ове помоћи имамо 7 месеци прехрану за децу која се школују на нашој Богословији. Захваљујем се у име манастира Крка и Богословије “Света Три Јерарха” свима који су учествовали у овој акцији те се надамо и даљој сарадњи не само са ваше стране него и са наше. Трудићемо се да одржимо наш народ и овде и у Далмацији, али и шире, где год наша православна црква постој.”, рекао је Савић.

Отпремању хуманитарне пошиљке присуствовао је заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније и председник вуковарског огранка СДСС-а Ђорђе Ћурчић.

“Задовољство ми је што по шеснаести пут организујемо ову хуманитарну акцију, и драго ми је да су се сви укључили у њу. С овим ћемо и закључити ову годину, али и даље ћемо се трудити да помажемо и укључујемо се у хуманитарне акције за оне којима је то потребно”, рекао је Ћурчић.

Акцију је поздравио и председник жупанијске организације СДСС-а ВСЖ и начелник општине Негославци Душан Јецков.

“Ово је једна веома лепа традиционална акција и захваљујем се свим колегама што сваке године одобравају средства и тиме показују разумевање за потребе ове Богословије. Ми као заједница као и наше институције дужни смо да кад год смо у прилици помогнемо и очувамо духовност на овим просторима која је део нашег идентитета”, закључио је Јецков.

Финализацији ове више него хумане акције, уз остале, присуствовали су потпредседница СДСС-а и саборска заступница Драгана Јецков, потпредседник Југослав Весић и генерални секретар Данко Николић.

извор: Радио Борово/инф.сл.

фото: Срђан КОЛАР