Trpinja: Dodjela zemlje mora biti bez pogodovanja i pritisaka

Mi nećemo dozvoliti da poljoprivredni proizvođači i OPG-i bilo da su u sustavu PDV-a ili van njega, bilo da su veći ili manji, trpe zbog toga što neko ima ambiciju da uzme gotovo svo  zemljište koje je u vlasništvu države i kojim opština raspolaže, rekao je večeras u Trpinji na sastanku sa poljoprivrednicima predsjednik SDSS-a dr. Milorad Pupovac.

Predsjednik Pupovac je zajedno zastupnicom Draganom Jeckov, zastupikom Borisom Miloševićem, predsjednikom Glavne Skupštine stranke dr. Vojislavom Stanimirovićem, okupljene poljoprivrednike upoznao sa stavom naše stranke o prije nekoliko večeri, od strane Općinskog vijeća Trpinje, usvojenim Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Podsjetimo, na prigovor VUPIK-a Općinsko vijeće je prihvatilo da maksimalna površina data na korištenje umjesto ranije predviđenih 20 bude čak 2000 hektara! Ovom odlukom nezadovoljni su mali proizvođači jer smatraju da se time pogoduje upravo VUPIK-u.

“Nismo ovdje došli da ikoga optužujemo. Ako se ustanovi da je bilo nečega nezakonitog, da je neko vršio pritisak ili više od toga tu dolaze druge institucije. Dogovor da ako je moguć, ali ne smije biti nikakvog pogodovanja nikome. Pogodovanje bilo kojoj grupi niti bilo koju vrstu pritisaka mi nećemo prihvatiti”, rekao je Pupovac. Dodao je kako “ovo mora biti potpuno slobodan proces”! Trpinja je, rekao je, jedna od nakrupnijih općina na ovom području sa dobro organizovanom proizvodnjom i mi želimo da tako bude i nadalje.

Prije sedam godina donešena je jedna smutna odluka o raspolaganju zemljom. Znamo da je bilo i prijava DORH-u i to je za nas dodatan motiv da izbjegnemo da se bilo šta slično ponovi, rekao je izražavajući podršku poljoprivrednicima predsjednik SDSS-a.

Više o ovoj temi biće na sutrašnjoj (subota) konferenciji za novinare, a za očekivati da će Program raspolaganja zemljom u općini Trpinja biti i jedna od tema sutrašnje sjednice Glavnog odbora.

foto: Srđan KOLAR/Svetislav MIKEREVIĆ