TOPUSKO: Trkulja nemoralnom kvalificirao činjenicu da Srpkinju iz garantirane vijećničke kvote, mijenja Hrvat!!!

Promjena vijećnika na ovakav način vjerojatno je zakonski utemeljena, ali postavljam pitanje etičnosti ovakve promjene, rekao je nedavno na sjednici Općinskog vijeća Topuskog SDSS-ov Dalibor Trkulja komentarišući mirovanje mandata Dragane Jakšić-Topalović koja je u Vijeća ušla sa iste HDZ-a kao Srpkinja i na njeno mjesto ulaska u Vijeće ulaska Zlatka Iskrića pripadnika večinskog naroda!

” I prije izbora je  bilo poznato da će Dragana Jakšić Topalović raditi kao referent u općini Topusko što je nespojivo sa vijećničkom dužnosti i pitam zašto je uopće stavljena na izbornu listu?  Da li je to predizborni trik kako bi se dobili glasovi birača srpske nacionalne manjine, odnosno da li je to bio samo izborni inženjering”, pitao je Trkulja općinskog načelnika Ivicu Kuzmića (HDZ)

SDSS i ja kao njihov predstavnik nemamo ništa protiv da Iskrić zamijeni Draganu Jakšić Topalović za vrijeme mirovanja njenog mandata, ali smatramo kako su birači Srbi trebali dobiti novu priliku sami odabrati još jednog vijećnika koji će predstavljati njihove interese. Iako je Statutom garantovano troje Srba u predstavničkom tijelu, sada ih imamo dvoje!!! Pokazalo se još jedamput nažalost, da je čista forma bitnija od suština, rezigniramo je rekao Trkulja.

U izjavi stranačkoj press službi Trkulja je rekao kako je namjeravao postaviti isto pitanje Jeleni Roknić, zamjenici općinskog načelnika iz srpskih redova – ali ona nije ni prisustvovala sjednici!!!

Kada sam vidio da naše izabrane zamjenice nema, odnosno da ne radi posao za koji je izabrana i za koji je plaćena, pitanje sam priloćio u pisanoj formi i zatražio pisani odgovor, naglasio je

Suština pitanja zamjenici Roknić bila je, pojasnio je Trkulja, zašto nije postupila po članu 34.stav 4. Statuta općine Topusko, odnosno zašto nije zatražila dopunske izbore koji su omogućeni po navedenom članku u roku 90 dana od konstituirajuće sjednice? Ako djeluje u interesu srpske nacionalne manjine onda je trebala postupiti po istom članku st. 2 u kojem stoji da nacionalne manjine trebaju biti zastupljene sa najmanje 3 člana? Danas je 91. dan od konstituirajuće sjednice dakle dodatni izbori više nisu mogući, pa zahtijevam od zamjenice načelnika da opravda svoje djelovanje odnosno nedjelovanje jer je, očito,  bila upućena u cjelokupni slučaj ovog izbornog inžinjeringa na štetu pripadnika srpske nacioalne manjine, zaključio je Trkulja!