Svi bi trebali imati osećaj slobode da, uz zastavu RH, razviju i srpsku trobojku

“U skladu sa zakonima u Republici Hrvatskoj, svaka institucija srpske zajednice, od Srpske pravoslavne crkve do manjinskih srpskih institucija kao što su Srpsko narodno veće, Zajedničko veće opština, Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’, moglo bi i trebalo imati osećaj slobode. Ne samo prava, nego osećaj slobode da, pored svoje državne zastave, zastave Republike Hrvatske, pored EU zastave kojoj pripada RH, može javno istaći, ne samo u svojim prosorijama, i svoju narodnu zastavu, svoju nacionalnu srpsku trobojku, rekao je juče Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a i Srpskog narodnog veća.

Pupovac je komentarisao poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je povodom Dana srpskog jedinstva pozvao “Srbe iz svih srpskih zemalja” da 15. septembra istaknu srpske zastave ma gde živeli.

Domovinski pokret to smatra provokacijom “koja je tempirana baš u vreme kada se u Hrvatskoj provodi popis stanovništva”. Kažu da se radi o dobro smišljenoj kampanji koja bi Srbe u Hrvatskoj ponovo trebala prikazati “ugroženima”.

Pupovca kaže da je taj poziv shvatio kao “ohrabrenje, a ne nametanje”.

“Mi to razumijemo kao ohrabrenje da to ljudi učine, ne kao nametanje nečega što bi trebalo činiti zato da se nekome gura prst u oko. I to ohrabrenje treba tako prihvatiti i očekujemo da će vlast u Hrvatskoj ohrabriti sve ljude da i na zgradi u kojoj je sedište SNV-a, i na zgradi u kojoj je sedište SKD ‘Prosvjeta’ ili Zajedničkog veća opština, može nesmetano, 24 sata, biti zastava koja simbolizuje prisustvo pripadnika srpskog naroda i njegovih institucija u Republici Hrvatskoj”, zaključio je Pupovac.

izvor: radio-dunav.com