Svaka huškačka kampanja proizvodi nasilje

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević komentirao je juče aktualne teme u N1 studiju uživo, a poseban naglasak stavio je na prošlosedmični napad na Milorada Pupovca i njega, u samom centru Zagreba.

Jeste li zadovoljni kako se premijer postavio prema najavljenom prosvjedu u Vukovaru?

Vidim da pokušava objasniti da se radi o političkom prosvjedu. Mislim da to nije dobro, koliko god se proklamirali ciljevi da se želi raščistiti situacija s procesuiranjem ratnim zločinima, mislim da se upravo procesuiranju ratnih zločina radi medvjeđa usluga.

Vidite li druge motive?

Teško mi je procijeniti. Kad dovučete ljude na ulicu teško ih je kontrolirati, ovaj problem se može riješiti samo u institucijama. Svi smo nezadovoljni procesuiranjem ratnih zločina, ali ne možemo dopustiti da se događaju stvari koje su se događale 90-ih u pravosuđu. Ljudi zaboravljaju da nam je poglavlje pravosuđa stalno bilo pod monitoringom tijekom procesa pristupanja EU-u. Tražilo se da se ulože dodatni napori da se istraže zločini nad etničkim Srbima. Sad se kolo okreće i zaboravlja se koliko su se institucije u tom pogledu postigle.

Prihvaćate da problem postoji?

Naravno. Nitko relevantan nije protiv toga. SNV i Pupovac su bili u Varivodama, održana je komemoracija za ubijene poslije Oluje. Do danas nema osumnjičenog za taj zločin. Mi kad smo razgovarali na početku mandata tražili smo stvaranje klime za procesuiranje svih ratnih zločina i na tome ćemo inzistirati.

Kakva je klima sad u odnosu na pripadnike srpske nacionalne manjine?

Ne bih prepričavao što se dogodilo na Dolcu, ali činjenica je da se vodi huškačka kamanja protiv Milorada Pupovca. Svaka takva kampanja proizvede nasilje. Često sam s njim i meta smo verbalnog dobacivanja i na to sam navikao, što nije dobro. Kad pogledam društvene mreže gdje se to relativizira i poziva se na likvidaciju, onda se moramo zapitati gdje to ide…

Kako ste se osjećali?

Neugodno. Tamo često prolazimo i onda nešto doleti, ne vidiš tko ni zašto je to bacio… Stajali smo tamo, Pupovac je otišao pitati vlasnika restorana je li što vidio. Nismo vidjeli počinitelja. Nije ugodan događaj i već smo naučili na verbalna dobacivanja, ali sad je postalo opipljivije…

Jeste li slučaj prijavili policiji?

Dali smo izjavu. Nemamo povratnih informacija.

Stigla je glasna osuda od svih stranaka. Premijer je nazvao Pupovca, je li zvao i vas?

To je najmanje što politički akteri mogu napraviti. Oni i moraju osuditi taj incident. Dobio sam brojne poruke podrške. Takvi događaji u kampanji koja se vodi pokazuju dokle situacija može dovesti. Osobito su zabrinjavajuće poruke na društvenim mrežama…

U kojoj je mjeri to dio opće atmosfere, a koliko ima veze s nacionalnom pripadnošću?

Ovo je javni posao koji mora biti podložan ispitivanju i kritici i na neki način protestu protiv političkih poteza. Ovdje treba uzeti u obzir da poruke koje mi dobivamo nisu jer smo glasali za neki zakon, ovo je isključivo vezano za nacionalnu pripadnost.

izvor: hr.n1info.com