Stanimirović za Tportal: Mjesto u Vladi? Ne nužno, ali zašto ne?!

Već sutra zastupnici nacionalnih manjina trebali bi se okupiti kako bi se dogovorili oko zajedničke platforme s kojom će nastupiti prema HDZ-u i njihovim potencijalnim partnerima u vlasti. Potvrdilo nam je to nekoliko zastupnika nacionalnih manjina koji nam kažu da će od potencijalnog mandatara tražiti elementarne stvari po pitanju manjinskih prava. Mjesto u Vladi? Ne nužno, ali zašto ne – poručuje šef SDSS-a Vojislav Stanimirović za tportal

Tri osvojena mandata za srpsku manjinu i konkurenti daleko ispod razlog su za zadovoljstvo SDSS-ovog predsjednika Vojislava Stanimirovića. ‘Zadovoljni smo izbornim rezultatima iako smo to i očekivali jer smo jedina organizirana manjinska stranka u Hrvatskoj. Imamo najave da ćemo sutra sastaviti Klub manjina, a onda će biti razgovori s ljudima koji bi potencijalno mogli biti mandatari’, kaže Stanimirović za tportal.
t-portalNaime, kao i nakon prošlih izbora manjinci će u pregovorima za podršku većini pokušati nastupiti sa zajedničkom platformom zahtjeva. ‘Ponudit ćemo taj sporazum potencijalnom mandataru. Radi se o elementarnim stvarima od poštovanja postojećih zakona koji se odnose na manjinska prava, gdje spadaju i dvojezične ploče u mjestima gdje je ostvaren ustavni uvjet i postotak manjinskog stanovništva prema posljednjem popisu stanovništva. Govorimo onda i o pravu školovanja, jer srpska manjina je jedina manjina koja nema pravo osnivanja manjinskih škola’, pobrojao nam je Stanimirović.Kao i lani, svaki će manjinski zastupnik, u ovom slučaju tri SDSS-ova, na pregovorima uz zajedničku platformu, ponuditi i svoju platformu koja se tiče isključivo manjine koju oni zastupaju. ‘Mi imamo neke dodatne teškoće vezano uz povratak i obnovu u povratničkim krajevima te kako to najbolje osigurati. Sigurno da će tu biti i drugih pitanja jer imamo brojne ljude koji rade zahtjeve za povrat mirovina koje su ostvarili prije rata, ali to je pitanje koje moraju dvije države usuglasiti’, rekao nam je Stanimirović. 

vojo-tportal
SDSS je i u posljednjih sedam mjeseci bio član Vlade jer je njihov Boris Milošević, koji je sada osvojio saborski mandat, bio pomoćnik ministrice uprave. Hoće li SDSS i sada u pregovorima tražiti mjesto u Vladi, upitali smo Stanimirovića. ‘Nije imperativ da budemo u Vladi, ali kad bismo našli razumijevanje i pogodan resor – zašto ne’, kaže Stanimirović, koji se nada da će s novim predsjednikom HDZ-a biti lakše pregovarati. ‘Bilo je nekih pokušaja za vrijeme prošle Vlade, ali to nisu bili ozbiljni razgovori. Prošli predsjednik HDZ-a izjavio je da ne želi imati suradnju s nama. Mi se nadamo, s obzirom na izjave, da će Plenković imati više sluha i volje za razgovor’, poručuje Stanimirović.
Izvor: Tportal
Foto: T portal/arhiva SDSS