Srbi gube pravo na 4 dožupana, isto toliko zamjenika općinskih načelnika i jednog dogradonačelnika

Prenosimo sa portala Srbi.hr autorski tekst Dušana Velimirovića na temu nacionalne i druge strukture Popisa stanovništva iz 2021. Ovi podaci su objavljeni danas:

Danas su izašli rezultati popisa stanovništva vršenog prošle godine. Državni zavod za statistiku izbacio je rezultate za popis prema nacionalnosti, polu, veri i jeziku što se tiče države i nekoliko jedinica lokalne samouprave.

Prema navedenim rezultatima broj Srba je, u odnosu na popis iz 2011. godine, palo sa 186.633 odnosno 4,36 odsto na 123.892 odnosno 3,20 odsto. Što se tiče Grada Vukovara, broj Srba je pao na 29,73 odsto, što je za čak pet odsto manje nego prema popisu iz 2011. godine. Osetan pad je i u Gradu Zagrebu gde je broj stanovnika srpske nacionalnosti pao sa 17.526, odnosno 2,22 odsto na 12.034, odnosno 1,57 odsto.

U izjavi za televiziju N1, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da je popis stanovništva iz 2011. bio lažan i da će prava srpske zajednice što se tiču jezika i pisma vratiti na stanje iz 2011. godine.

– Predložiću promene i vratiti stvari na stanje od pre popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putem. Postoje načini dozrevanja kad su mogući koraci prema napred. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar. Svakom pripadniku manjine treba izaći u susret, ali preduvjet za to je jako poverenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema napred. Ni jedno pravo koje je iskamčeno temeljem lažnog popisa nećemo ga pustiti niti ostaviti. Vratićemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru, nećemo pustiti tek tako – naveo je Penava u izjavi za N1.

„Niko ne bi trebalo da posebno pozitivno govori o ovome popisu“

Na pad broja srpskog stanovništva u Gradu Vukovaru, ali i na reči gradonačelnika Penave, oglasio se njegov zamenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar.

– Rezultati popisa stanovništva koji su izašli danas pokazali su ono čega smo se svi plašili, a to je da je politika netrpeljivosti i napada na pripadnike srpske zajednice rezultirala odlaskom istih i, što je najžalosnije, strahom da se narod izjasni kao Srbi. Koliko sam uspeo da vidim, u popisu ima mnogo nelogičnosti i činjenica je da će sad određene političke strukture sigurno biti zadovoljne. Kada se govori o pravima koje su pripadnici srpske zajednice u Vukovaru konzumirali, neće se ništa važno promeniti jer, i kada nas je bilo iznad trećine stanovništva, nismo imali ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma, i prema tome to je nešto što se sada apsolutno neće ni promeniti. Sadašnje političke strukture u Gradu Vukovaru neće dobrovoljno učiniti da se sada koriste ćirilica i srpsko pismo jer to nisu proveli ni kada je bilo po zakonu obavezno da provedu – ističe Kolar.

Izjavio je zamenik vukovarskog gradonačelnika i to da ovaj popis nikoga ne treba da veseli jer je značajno opao broj ukupnog stanovništva u gradu.

– Ako su problem u gradu Vukovaru samo Srbi i procenat Srba, onda smo sigurno rešili i problem zapošljavanja i odlaska iz grada i sve one probleme s kojima se susreću stanovnici. Ne mislim da je problem procenat Srba, već politika koja se vodi protiv Srba, ali, nažalost, i dobrog dela građana koji se ne slažu sa aktuelnom politikom u gradu. To je rezultiralo da je u poslednjih 10 godina otišao svaki peti ili šesti stanovnik. Mislim da niko ne bi trebalo da posebno pozitivno govori o popisu niti da se raduje jer ovo govori da je iz grada otišao veliki broj ljudi, a kada ljudi odlaze znači da to nije mesto gde žele da žive i da se nešto loše radi, prema tome to je ono o čemu treba više da se razmišlja i komentariše, a ne koliko jedan narod ima udela u stanovništvu – zaključuje zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar.

Ispod jedne trećine udela Srba u ukupnom broju stanovnika zadesio je i Grad Vrbovsko. Srbi na teritoriji Grada Vrbovskog čine 32,38 odsto (1255) od ukupnog broja stanovnika. Kao vernika pravoslavne veroispovesti izjasnilo se 32,07 odsto (1243) stanovnika. Prema dostupnim podacima govornika srpskog jezika kao maternjeg ima 1,88 odsto (73) dok je 2,01 odsto (78) govornika srpsko-hrvatskog i 0,93 odsto (36) hrvatsko-srpskog jezika.

– Srbi u našem gradu i dalje imaju zajamčena sva do sada propisana i korištena prava, a koja proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i drugih zakona, kao i važne činjenice da se na temelju odredbi gradskog Statuta, Srbi na području Grada Vrbovskog smatraju autohtonom etničkom zajednicom. Navodimo neka od ključnih prava koje pripadnici srpskoga naroda ostvaruju na teritoriji Grada Vrbovskog: pravo na ravnomernu zvaničnu upotrebu jezika i pisma, razmernu zastupljenost u predstavničkom telu, pravo na zastupljenost u izvršnom telu (zamenik gradonačelnika), zastupljenost u upravnom telu, Veće srpske nacionalne manjine, pravo na odgoj i obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kao i ostala prava nacionalne manjine – navodi predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog Milan Vukelić.

Srbi gube mesta zamenika župana u četiri županije, zamenika načelnika u četiri opštine i jednog zamenika gradonačelnika

Rezultati popisa pokazuju da je srpska zajednica pala na manje od 5 odsto u sledećim županijama: Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj čime je izgubljeno pravo na zamenike župana iz redova srpske nacionalne manjine.

U opštinama Dragalić (7,09 odsto Srba), Rasinja (14,90 odsto Srba), Viljevo (13,96 odsto Srba) i Podgorač (12,06 odsto Srba) padom ispod 15 odsto Srbi su izgubili mesta zamenika načelnika, a u Pakracu (11,30 odsto) mesto zamenika gradonačelnika.

– Ovaj rezultat je očekivan jer smo već i do sada bili na granici konsenzusa za ostvarivanje funkcionerskih mesta, ali ono što je žalosnije je svakako manji broj pripadnika Srba i to je jedan od pokazatelja da smo stariji i da se pribojavamo gde ćemo biti za 10 godina. Sukladno tome, već sam javno govorio da ovi mandati moraju a budu iskorišćeni za pripremu zajednice za život i preiod kada izgubimo mesto zamenika župana. Isto tako, ovi rezultati pokazali su da gubimo i mesto zamenice gradonačelnika Grada Pakraca, tako da se zajednica sad mora još i jače pripremati za odlazak funkcionera i što bolje organizovati veća, Prosvjetu, antifašiste jer je u prethodnim periodima mnogo toga zavisilo o ljudima koji su bili na plati jedinica lokalne samouprave na mestima zamenika – priča Požeško-slavonski dožupan iz redova srpske zajednice Nikola Ivanović.

Dao je Ivanović i svoj zaključak o području gde je kroz istoriju živelo preko 100.000 Srba.

– Očito je da je društveni pritisak kojim smo obuhvaćeni, ne ide u korist srpske zajednice i da nije dobro biti Srpkinja ili Srbin. Treba raditi dalje i treba sa ovim mladim ljudima koji se izjašnjavaju kao Srbi da radimo još više i na taj način da iskoristimo mandat. Svi mi koji smo u politici svakako da ćemo nastaviti raditi kroz veća i druge organizacije. Žalosti manji broj pripadnika naše zajednice. Naše viševekovno življenje na ovim prostorima se sada svelo na nekih 10.000 Srba na područje cele zapadne Slavonije, od nekadašnjih 100.000 – zaključuje Nikola Ivanović.

Što se tiče rezultata popisa po veri, u Hrvatskoj je popisano 128.395 pravoslavaca, odnosno 3,32 odsto, dok je 2011. godine bilo 190.143 ili 4,44 odsto.

Republika Hrvatska je pala sa 4.284.889 stanovnika na 3.871.883, što znači da je izgubila 413.056 stanovnika što je pad za čak 9,64 odsto. Od ukupnog broja stanovništva, žena je 2.006.704 (51,83 odsto), a muškaraca 1.865.129 (48,17 odsto).

Županija sa procentualno najvećim padom stanovništva je Vukovarsko-sremska gde je nestalo 20,28 odsto sveukupnog stanovništva, sledi Sisačko-moslavačka sa 19,04 i Požeško-slavonska sa 17.88 odsto.