Slobodni govor Anje Šimpraga u Saboru

Danas se u Saboru u okviru slobodnog govora obratila zastupnica Anja Šimpraga. Govor kolegice Šimpraga prenosimo u cjelosti;

Hrvatska u pričama. Dogodila se svima u svim krajevima svijeta, izmijenila živote korona. Svijest za sve ostale bolesti i bolesnike izostajala je pojavom ove epidemije, izostao je i onaj osjećaj za stare i nemoćne one koje živi pod vedrim nebom i one koji pored dobrog zdravlja i srednjih godina ne mogu osigurati vlastitu egzistenciju, ovo je priča o njima. O njima koji se bore za ono najdragocjenije, a to je život.

Bogdan 64 godine Biljane Donje, nakon otkaza na poslu u ratnim godinama polako ga sustižu muke i nedaće. Noge su ga izdale, sve se teže kretao i bio je prisiljen vratiti se iz Rijeke na porodično zgarište u svoje rodno selo. Uz socijalnu pomoć i jedan obrok dnevno ima i kamp prikolicu kao jedino mjesto za život, živi bez struje i vode, a toalet mu je zapravo samo jedna školjka postavljena na mjestu nekadašnjeg kupatila pod vedrim nebom. Toalet bez krova, bez prozora i vrata, jedini koji ima i kada je sunce i kad zimi kiša pada. Bogdan mašta o jednoj prostoriji za život i jednom kupatilu, o krovu kuće i ne sanja jer bi mu i betonska ploča bila sasvim dovoljna da pod njom založi šporet kada dođe zima, da ga zaštiti od kiše kada jedva hodajući noću mora do toaleta.

Ljubica, 5o godina. Vodoteč. Žena od koje možemo samo učiti. Zahvaljujući tekstu objavljenom u medijima uključili su se dobri ljudi kako bi pomogli Ljubici kojoj su njene životinje jedino društvo i utjeha. A život je surov. Jedini prihod ima od prodaje mlijeka dok su potrebe puno veće. Krov staje samo što se nije urušio, daske neće izdržati još jedan snijeg, još jednu zimu u Lici. Ljubica zaslužuje priliku, ne traži puno, samo mogućnost da uspije prehraniti svoje životinje i prodajom mlijeka i drugih proizvoda može pristojno živjeti.

Nensi, 25 gosina. Knin. Mlada stomatologinja kojoj je otkriven najagresivniji oblik tumora na mozgu i zahtjeva skupo liječenje. Sredstva se prikupljaju i ovdje za ovom govornicom pozivam i vas sve da se uključite, da donirate kako bi spasili jedan mladi život i kako bi Nensi mogla otići na liječenje u Tursku.

Ovo su sudbine svih nas, kao društvo možemo i moramo djelovat. Posljedice ove epidemije su višestruke. Preventivni pregledi većim dijelom stali su zbog zatvaranja, napredovanje bolesti raka otkrivat će se u kasnijoj fazi kako kaže struka. Ostaje nam vjera u dobre ljude ma kako se zvali, ma kojem se Bogu molili, ta vjera mijenja svijet i mijenja živote nabolje. U sjeni korone ostaje zaboravljen čovjek. Hvala.

Pripremila: Slađana BOŽIĆ