Skupština Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca “Miloš Vojnović”

У вуковарском ресторану “Морнар” синоћ је одржана обновитељска Скупштина Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца “Милош Војновић”. Скупштини су уз тридесетак чланова Клуба присуствовали удовица и син Милоша Војновића – Нада и Небојша Војновић. Чланове Скупштине поздравио је заменик вуковарско-сремскога жупана Ђорђе Ћурчић, а захвалу Клубу који чува и његује име и дело његовог оца захвалио је Небојша Војновић.

Подносећи Скупштини извештај о раду предсједник Клуба Боро Ркман нагласио је да протеклих неколико година није забиљежена значајнија активност. “Имали смо више desetina малих акција, али стали смо са организацијом наших културно-забавних вечери по којима смо постали препознатљиви. “Имали смо уз остало, три промоције књига; Филип Шкиљан “Споменици Кордуна” и “Споменици Баније” и Светозар Ливада “Етничко чишћење озакоњени злочин стољећа”, три студијска путовања од чега два путовања Јасеновац, Вргинмост, Војнић, партизанска болница Петрива Гора и споменик Петрова гора, те заједно са Завичајним удружењем Срба Озрена и Посавине обилазак Озрена и тамошњих манастира. Вишеструко смо сарађивали са Удружењем потомака и пријатеља Баније подружница Пригревица као и са централом удружења у Београду и Завичајним удружењем „Коријени“ из Сомбора. Интензивну сарадњу смо имали са Вијећем срепске националне мањине града Вуковара и српским организацијама у завичају – Двор, Топуско, Глина, Вргинмост, Војнић. Учествовали смо на олимпијади старих спортова у Борову у организацији Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине и олимпијади старих спортова у организацији СДСС-а у вуковарској Адици.  Финансијски смо помогли купњу књига за неколило материјално угрожених фамилије са више од троје дјеце на Банији. Укупно су одржане три Скупштине завичајног Клуба, 15 сједница Управног одбора, те више десетина неформалних састанака Управног одбора”, рекао је Ркман.

У плану рада за наредне четири године приоритет је наставак чувања традиције, културе, обичаја…, Кордуна и Баније у новом завичају на истоку Хрватске. У реализацији приориотета нагласак је дат на обнову културно забавних вечери које су неколико година заредом окупљале и до 300-ињак учесника. Такође у плану је наставак промовисања литералног и другог стваралаштва чији су аутори са Кордуна и Баније као и сопствена издавачка дјелатност.

Скупштина је усвојила и нови Статут Завичајног клуба, а изабрала је и статутарна тијела неопходна за успјешан рад. За предсједника је поново изабран Боро Ркман, потпредсједник је Ђорђе Мацут. Једнопгласно су изабрани Управни и Надзорни однор, те секретар Клуба.

На приједлог предсједника Ркмана, основом члана 15а. Статута, Небојша Војновић акламацијом је изабран за доживотног почасног предсједника Клуба!

Скупштини је присуствовао секретар Заједничког већа општина Винко Лазић којем су чланови Скупштине захвалили на сагласности да Клуб има сједиште на адреси ове централне интитуције српске мањинске сампоуправе на истоку Хрватске.

Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца “Милош Војновић” носи име једног од оснивача и првог потпредсједника Самосталне демократске српске странке. Његово име носи најзначајније страначко признање “Плакета Милош Војновић” која се од 2005. додјељује за највиша страначка достигнућа. Рођен је у Глини 1950. године, одрастао у селу Црни Поток на Кордуну и до краја прекратког живота остао је заљубљеник у Кордун и свој завичај. Милош Војновић умро је уочи Свете Петке 2002. године, те у 50.-ој години на овај велики православни светац сахрањен на вуковарском новом гробљу. Сваке године у организацији Завичајног клуба на дан сахране породица, страначки и други пријатељи и поштоваоци обиласком гроба евоцирају и чувају сећање на његов живот и дело.