Šimpraga: Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto

Nakon što ih je juče službeno predstavljeni javnosti, novi članovi Vlade danas su saslušani na saborskim odobrima. Prva je pred Odborom za Ustav predstavljena kandidatkinja za potpredsjednicu Vlade Anja Šimpraga.
‘Ljudska prava i manjinske politike jedni su od najkompleksnijih segmenata društva. U pogledu zaštite i promocije temeljnih prava Hrvatska je dosela visoke standarde’, poručila je. Kazala je i da je i do sad s potpredsjednikom vlade Borisom Miloševićem radila na prijedlozima te da je vlada prihvatila neke od njih. ‘U razdoblju pred nama moramo nastaviti s provedbom programa za nacionalne manjine, moramo biti osjetljivi na provođenje plana za uključivanje Roma’, kazala je. ‘Nastavit ću raditi u duhu svoga prethodnika Borisa Miloševića koji je nosio mir, a ja se nadam da ću biti ona tko će tu štafetu preuzeti dalje i nastaviti s izgradnjom međunacionalnog povjerenja, razumijevanja i uključivosti’, kazala je.

Ona je kazala da je nedavno razgovarala s Tomislavom Žigmanovim, predstavnikom Hrvata u Srbiji, a što se tiče plakata u Kninu, nazvala ih je ‘plakatićima’.’Policija će pregledati kamere, osuđujem osvaki takav sramotan čin i nadam se da će počinitelj biti sankcioniran’.

‘Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto’, kazala je buduća potpredsjednica Vlade i zaključila: ‘Volim svoje i poštujem tuđe i to je napravednije’.

‘Nepojmljivo mi je da to možete izjaviti, a sutra ćete sjediti u hrvatskoj Vladi – postoji jedna službena povijest, a to je da je Oluja bila legitimna oslobodilačka akcija’, poručio je Pavliček, dodavši da se boji kako takvim stavom Šimpraga neće napraviti dobro ni za svoju zajednicu, niti za Hrvatsku.

‘Ja sam pripadnica srpske nacionalne manjine i toga se ne sramim, poštujem Hrvatsku iz koje ne mislim ići … znam u kakvim odnosima živimo i želim sudjelovati u građenju bolje budućnosti’, poručila je Šimpraga, prenosi Dnevnik.hr.

‘Ovo nije rekonstrukcija, nego prisilna zamjena zbog posljedica kaznenih postupaka’, poručio je Peđa Grbin.

Istaknuo je da će Šimpraga imati njegovu potporu kada je riječ o ‘napadima poput onoga Vidović Krišto jutros, ali sudjelovanje u Vladi opterećenoj aferama ne može podržati’.

Šimpraga je rekla da se nada da će ‘Grbin promijeniti mišljenje s obzirom na to da ona donosi novu energiju’.

Nakon predstavljana zastupnici su dobili priliku postavljati pitanja. Načelnu podršku Šimpragi dala je Sandra Benčić iz Lijevo-zelenog bloka, iako je rekla da je neće podržati na glasanju jer smatra ‘da je ova Vlada propala’. Upitala je Šimpragu kako gleda na prihvat migranata, ali ne izbjeglica iz Ukrajine, nego drugih migranata. ‘Vlada će koliko god može zaštitti sve te ljude, a ja ću sudjelovati u čemu sve je moguće’, kazala je.

izvor: tportal.hr