SIJEĆANJE NA ODRED ERNESTA THÄLMANNA U SLATINSKOM DRENOVCU I MIKLEUŠU

[fusion_text]Sredinom avgusta, 13.08.2016. godine povodom obilježavanja 73. godišnjice formiranja jedinice njemačke nacionalne manjine NOV pod nazivom Ernst Thälmann, a u organizaciji Antifašista iz Slatine okupilo se je oko dvadesetak ljudi ispred Općine Mikleuš.

Jelena Vučković

Rastom partizanskog pokreta stožer Drugog korpusa narodnosolobodilačke vojske Hrvatske sredinom 1943. odlučio je da se pored češko-slovačkog bataljuna Jan Žiška i mađarskog bataljuna Sándor Petőfi ustroji i postrojba za pripadnike njemačkog naroda. Početkom kolovoza održan je sastanak načelnika stožera korpusa Mate Jerkovića i sedmorice boraca njemačke narodnosti (Ivan Johan Muker, Rudolf Vaupotich, Adam Steinbrickner – Žan, Johann Kautzmann, Andreas Sommer, Josef Bot, Johann Fletz ) na kojem je dogovorena realizacija ove odluke. Određeno je da pripadnici postrojbe uz zvijezde petokrake na kapama nose i crno-crveno-žute trobojnice koje su predstavlje boje Wiemarske republike. Odlukom stožera zapovijedi u postrojbi davat će na njemačkom jeziku. Sukladno dogovoru 15. kolovoza 1943. u selu Slatinski Drenovac (okolica Slatine) utemeljena je četa Ernst Thälmann. Pred postrojenim borcima pročitana je odluka Drugog korpusa NOV Hrvatske o osnivanju ove postrojbe. Nakon osnivanja pripadnici postrojbe dobili su puške marke Mauser te je uz svaku pušku dijeljenja je i jedna ili dvije ručne bombe tzv. kragujevke ili pak njemačke Handgrante (HGr).
Ernst je bio vođa Komunisitčke partije Njemačke (KPD) u vrijeme Weimarske republike. Uhitio ga je Gestapo 1933. i držao u zatočeništvu do 1944. godine. Ubijen je u logoru Buchenwald po osobnoj Hitlerovoj zapovijedi. Tijekom građanskog rata u Španjolskoj nekoliko postrojbi njemačkih republikanskih dobrovoljaca nosilo je njegovo ime.
Udruga antifašističkih boraca i antifašista i Vijeće srpske nacionalne manjine iz Slatine počeli su prije tri godine uređivati ova dva grobišta u Mikleušu i obilježavati datum osnivanja ove postrojbe. Ovo je i prva godina da se okupljeni zaustavljaju u Slatinskom Drenovcu i održavaju govor za okupljene mještane sela. Ujedno je ovo i prvo događanje u povratničkom srpskom selu nakon rata.
Na Pravoslavnom i katoličkom groblju u Mikleušu položeni su vijenci i upaljene svijeće uz prisustvo načelnika općine Milan Dundovića te predstavnike njemačke nacionalne manjine iz Osijeka, a u Slatinskom Drenovcu prigodan govor za okupljene mještane i goste održao je predsjednik Antifašista Slatina, gospodin Vlado Jurić. A okupljene je pozdravila predsjednica MO iz redova SDSS-a, Dragica Vučković.
Prigodan govor su održali i profesor Joco Vuković kao i Petar Kavgić koji je sve prisutne podsjetio na davno smišljen francusko-buržoaski slogan „Sloboda, jednakost, bratstvo!“
Jelena Vučković
Pored antifašista većina gosti su članovi i aktivisti SDSS-a, te manjinskih vijeća koji se rado odazovu na ovakve obljetnice da svojim prisustvom odaju počast.

[/fusion_text]