SELIŠTE KOD GLINE: Parastos za žrtve Oluje

Na mjesnom groblju “Svete Katarine” u Gornjem Selištu kraj Gline danas je parastosom i polaganjem vijenaca, te prigodnim riječima sjećanja odana počast žrtvama Oluje sahranjenim na ovom groblju. Parastos je služio paroh Toplički i administrator Glinski jerej Mile Ristić.

Podsjetio je na stradanja Srba od drugog svjetskog rata uključujući i pogibije ljudi koji su stradali za vrijeme akcije Oluja i nakon nje. Žrtava se sjetio i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Dušan Bjelajac (DSS).

U kompleksu seoskog groblja i ispod njega sahranjeno je oko 150 posmrtnih ostataka, uglavnom NN lica stradalih avgusta 1995. i kasnije. Prije nekoliko godina obavljena je ekshumacija 56 grobova. Porodice devetoro stradalih preuzeli su posmrtne ostatke i sahranili ih, dok su ostala tijela poslije identifikacije vraćena u grobišta čekajući preuzimanje.

Glinsko Vijeće srpske nacionalne manjine, srpski predstavnici u gradskim tijelima, antifašisti, te predstavnici lokalnog SDSS-a tradicionalno parastos i sjećanje na tragično stradale sunarodnike organizuju prvu subotu nakon 4. avgusta.

Parastosu je danas kao i svih godina do sada prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman.