SDSS ,ZVO, VSNM VSŽ O INCIDENTU U BOROVU: Na ovom primeru se vidi da zakoni postoje samo na papiru

Saopštenje za javnost srpskih institucija sa istoka RH

Povodom današnjih događaja u opštini Borovo gde je grupa ljudi u pratnji policije uzvikivala parole: Ubij, ubij, Srbina oglasile su srpske institucije sa istoka Republike Hrvatske; SDSS, ZVO, VSNM VSŽ

“Osuđujemo skandalozno i sramno ponašanje pojedinaca i organizatora koji su svojim uzvicima pozivali na ubistva i širenje mržnje prema srpskoj zajednici. Još sramnije i skandaloznije je što se taj gnusni čin događa u pratnji policije. Širenje poruka mržnje i poticanje na nasilje spada u kategoriju krivičnog  dela. Na ovom primeru se vidi da zakoni postoje samo na papiru i da se primenjuju selektivno . Organi reda i mira treba da štite građane i zakon, a njihovo nečinjenje i ćutanje znači odobravanje ovakvih postupaka. Mi u SDSS, ZVO i VSNM VSŽ   zalažemo se  za normalizaciju odnosa većinskog naroda i srpske zajednice u RH  već vise od 20 god . Od mirne reintegracije  do danas . Trudimo se da ne činimo ništa sto će uticati na pogoršanje odnosa i sto će nas vratiti korak unazad. Isto očekujemo, ne samo od političkih aktera nego i od svih relevantnih faktora u društvu.

Saopštenje su potpisali potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik ZVO-a Srđan Jeremić i Svetislav Mikerević predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.