SDSS Trpinja: Nedopustivo da VUPIK dobije dve hiljade hektara, a na štetu domaćih poljoprivrednika

Posle sinoćnje sednice Opštinskog veća opštine Trpinja  Opštinska organizacija SDSS-a Trpinja nezadovoljna usvajanjem Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem javnosti se obratila saopštenjem.

U tekstu kojeg potpisuje predsednik organizacije Svetislav Mikerević ocenjena je nedopustivom i veoma opasnom po opstanak domaćih poljoprivrednika i OPG-ova činjenica da je većina u Veću usvajanjem Programa, do sada predviđenih maksimalnih 20 hektara za dodelu, po prigovoru VUPIK-a, taj iznos povećala za sto puta!!!

“Većina u veću koju čine deset većnika nezavisne liste Miroslava Palića, Miroslava Maširevića i SDP-a maksimalno je pogodovala VUPIK-u d.d i omogućila  im čak sto  puta veću površinu od prvobitno predložene, stoji u saopštenju!!!!

Šestoro većnika Samostalne demokratske srpske stranke glasalo je protiv odluke o usvajanju Programa, te su po njenom skandaloznom izglasavanju napustili sednicu!

“Kao građani opštine Trpinja, kao odgovorni domaćini i odgovorni politički predstavnici, niti želimo niti moralno možemo podržati ovakvu odluku kojom se u potpuno nepovoljan položaj stavljaju naše komšije, rođaci, prijatelji koji žive od poljoprivrede i izdržavaju svoje porodice. Oni koji su uložili u modernizaciju kupujući mehanizaciju i nastojeći zadržati mlade na zemlji, sada su u poziciji da neće imati gde ni šta raditi. Sa druge strane pogodovano je velikim privrednim subjektima, odnosno “velikim igračima” kojima se prethodna površina ponuđena na korištenje, po uloženom prigovoru,  moguće čak stotinu puta uvećava”.

Opštinska organizacija SDSS-a Trpinja i njeno članstvo ostaje i ustrajaće u realizaciji stava da zemlju pod jednakim uslovima na raspolaganje mora da dobiju domaći poljoprivredni proizvođači i za to ćemo se boriti svim legalnim i zakonskim sredstvima”, stoji na kraju saopštenja.

foto:tportal.hr