SDSS podržao Zakon o pobačaju – ženama treba omogućiti pravo na izbor!

Članovi vladajuće koalicije SDSS i HSLS podržali su petak SDP-ov Zakon o pobačaju, a Dragana Jeckov pojasnila je da je to “ideološko pitanje” i da ženama treba omogućiti pravo na izbor, ali ne vjeruju da će to narušiti odnose u koaliciji.

“Iako postoji dobar zakonski okvir koji je sada na snazi, ipak imamo situaciju da se ne provodi, što dokazuje činjenica da svaki godine 200 žena odlazi u Sloveniju i traže mogućnost da tamo obave pobačaj”, kazala je SDSS-ova zastupnica.

To je, kako je ocijenila, vrlo alarmantno i svakako nas treba opametiti i upozoriti da imamo problem. “Očigledno je da treba poraditi na brizi o zdravlju žena i dati im mogućnost da samostalno odluče o svom tijelu… Briga o zdravlju žene te prevenciji i dostupnosti pobačaja je nešto što treba biti nadstranačko pitanje i nešto o čemu žena treba sama promisliti”, poručila je.

Upitana kako bi SDSS glasao da desna oporba nije bila protiv i da su bili ‘jezičac na vagi’, odgovorila je da je za njih, kao manjinsku stranku, briga o ženskim pravima prioritetna.

„Teško mi je zamisliti takvu situaciju budući da je riječ zaista o ideološkom pitanju na kojem dobar dio desno orijentiranih egzistira, a što bi bilo, kad bi bilo, sada mi je teško reći, ali mi u SDSS-u nemamo problem s jasnim iznošenjem svojih stavova”, rekla je Jeckov.

Ne očekuje da će im premijer Plenković, kao članovima vladajuće koalicije, zamjeriti glasanje za SDP-ov prijedlog jer, kaže, to što smo u koaliciji ne znači da svi mislimo na isti način. Imamo pravo o nekim pitanjima misliti drugačije, naglasila je.

izvor: tportal.hr