SDSS nastavlja borbu za prava Srba: Bitno nam je da ohrabrimo pripadnike srpske zajednice da izađu na izbore

Bitno nam je da ohrabrimo pripadnike srpske zajednice da izađu na izbore jer nam je bitan legitimitet u daljnjem političkom predstavljanju i borbi za naša prava, ističe Dragana Jeckov, nositeljka liste za skupštinu Vukovarsko-sremske županije.

Za skupštinu Vukovarsko-srijemske županije nositeljica liste je SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov. Nju prije svega brinu loša međunacionalna atmosfera, učestali govori mržnje i prijetnje Srbima na području županije. – Mnogo se loših stvari dogodilo. Mnogo je opasnih riječi sa kaznenom odgovornošću rečeno. Bitno je da ljudi izađu na izbore, iako je srpska zajednica zabrinuta.

Pitanje je koliko će u gradovima biti hrabrih da zatraže manjinsku listu, odnosno za zamenike župana i gradonačelnika s obzirom na atmosferu kojoj svedočimo u zadnje dve godine, a koju su učestalo podgrijavali gradonačelnik Ivan Penava i Domovinski pokret. Bojim se da će se sve to odraziti na izlaznost. Bitno nam je ohrabriti pripadnike zajednice da izađu na izbore jer nam je zbog sveukupne situacije bitan legitimitet u daljnjem političkom predstavljanju i borbi za prava na istoku Hrvatske – poručuje Jeckov i dodaje da srpska zajednica ima i mnogo neriješenih problema u ostvarivanju svojih zakonom zagarantiranih prava. – Otvoreno je pitanje dvojezičnosti, nastave na srpskom jeziku, prava koje konzumiraju Talijani i Česi u Hrvatskoj, samo Srbi ne smeju, ne mogu, ne dozvoljavaju nam.

Cilj nam je da dobijemo zamenika gradonačelnika Vukovara kako bi srpska zajednica konačno po SDSS-ovoj političkoj vertikali bila povezana sa županijom i ministarstvima, što je veoma važno, pogotovo u situacijama pretnji kojima smo bili izloženi.

Pokušaćemo dobiti i načelnika opšine Trpinja kako bismo osigurali ravnomernu raspodelu državnog poljoprivrednog zemljišta – ističe Jeckov i napominje da je u općinama u kojima su izvršnu vlast obnašali SDSS-ovi kadrovi realizacija infrastrukturnih projekata na visokoj razini i da su u pitanju dokazani načelnici.

Iznenađenje ovih izbora sasvim je sigurno grad Knin, gde u koaliciji izlaze SDSS i SDP sa kandidatkinjom za gradonačelnicu, saborskom zastupnicom Anjom Šimpragom. Veliki je to iskorak za srpsku zajednicu koja prvi put nakon 1995. ima svog kandidata za čelno mjesto u izvršnoj vlasti Knina, gde je broj Srba pao na 23 posto.

– Dosad je SDSS uvek bio podrška. Došlo je vreme da SDSS bude partner. Imamo podršku SDP-a, oporbene stranke koja je u nama prepoznala snagu da zajedno možemo pokrenuti razvoj Knina. U cilju nam je da Knin ide napred, da više ne pričamo o onome što je bilo, nego da idemo zajedno raditi i graditi, što će mi biti jedina parola na čelu Knina – ističe Anja Šimpraga i dodaje da je srpska zajednica sa odobravanjem dočekala ovaj potez SDSS-a.

– Koliko smo razgovarali sa našim sunarodnjacima na terenu, svi se slažu da smo konačno sazreli za iskorak da izađemo sa svojim kandidatom, da konačno i mi postanemo ozbiljan faktor u našem gradu. U prethodnim mandatima svatko je radio koliko je mogao, koliko je htio, koliko je imao podršku i koliko je bio jak.

Najviše me pogađa kada vidim koliko su općine oko Knina koje su nekada pripadale gradu Kninu napredovale u komunalnoj infrastrukturi, a sela oko Knina još nisu doživjela početak procvata i razvoja – kaže Šimpraga.

izvor: alo.rs