Saopštenje srpskih institucija

IMG 0841 web

IMG 0841 webVUKOVAR, 5.3.2016. – Današnjim skupom ljudi, koji sebe proglašavaju Hrvatskim nacionalnim etičkim sudištem, nastavlja se posljednjih godina raširena praksa parainstitucionalnog i antiinstitucionalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj.

Ovaj današnji skup na kojem se, kao što je to prethodnih godina učinjeno za čitav niz značajnih pojedinaca, tobože iznose činjenice na osnovi kojih se može suditi dr. Vojislavu Stanimiroviću i ćiriličnom pismu, ima za cilj da suspendira institucije državnih zakona i državnih sudova, te nametne privatna uvjerenja, predrasude i mržnju kao osnove za prosuđivanje i ljudima, politikama i kulturama.

Ovaj današnji skup ima za cilj da suprotno činjenicama i nalazima državnih institucija stvara i održava neprijateljstvo u Vukovaru i Hrvatskoj ne samo prema dr.

Stanimiroviću i ćiriličnom pismu već i prema institucijama srpske zajednice koje je zajedno sa drugima stvarao i koje zajedno s drugima vodi. Očito je da skupovi poput ovoga imaju za cilj onemogućavanje njegova rada, rada institucija i onemogućavanje koegzistencije ćiriličnog i latiničnog pisma, Srba i Hrvata. Pretvaranje tobožnje etičnosti u borbu protiv zakonitosti i pretvaranje tobožnjeg hrvatstva u borbu protiv drugih i raličitih opasna je i u mnogima elementima protuzakonita pojava.

Zato pozivamo nadležna državna tijela da širenje neprijateljstva prema pojedincima ili grupama po osnovi političkih ili etničkih motiva, prepoznaju kao nezakonite. Zato također pozivamo političke i nevladine organizacije da osude kao nedemokratske kampanje da se onemogući djelovanje zakonitih institucija i predstavnika srpske zajednice, te sotoniziranje ćiriličnog pisma. Također pozivamo međunarodne institucije (UN-a, OESS-a, Vijeća Evrope i EU) da osude sve izraženiji trend kampanje protiv onih koji su se borili za mir, koji su provodili mirnu reintegraciju istočne Slavonije, povratak izbjeglica i obnovu povjerenja i koji su svojim djelovanjem značajno doprinjeli međunarodnoj afirmaciji i evropskoj integraciji.

Saopštenje izdano poslije zajedničkog sastanka u Vukovaru potpisali su lideri srpskih institucija: dr. Milorad Pupovac – Srspko narodno vijeće, Čedomir Višnjić – “Prosvjeta”, Dragan Crnogorac – Zajedničko vijeće općina, Nikola Lunić – Srpsko privredno društvo “Privrednik”, dr. Vojislav Stanimirović- Samostalna demokratska srpska stranka, Svetislav Lađarević – Nova srpska stranka, Jovan Jelić – Vijeće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Svetislav Mikerević – Vijeće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Mile Horvat – Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru.

 

{gallery}Gal101:::0:0{/gallery}

Foto: Srđan SEKULIĆ