Samostalno na izbore za Evropski parlament

Glavni odbor Samostalne demokratske srpske stranke na današnjoj sjednici održanoj u Vukovaru jednoglasno je donio odluku o samostalnom izlasku stranke na izbore za Evropski parlament 26. maja ove godine. Ovlašteno je Predsjedništvo stranke da sastavi kvalitetnu kandidacijsku listu .

“Na listi treba da bude 40% žena, mladih ljudi iz svih naših krajeva, a očekujemo da sa nama budi i neki istaknuti Srbi cijenjeni u našoj zajednici a koji nisu formalni članovi stranke, rekao je predsjednik dr. Milorad Pupovac. Dodao je kako su ovi izbori bitni ne samo zbog rezultata, već i zbog daljnje profilacije stranke na hrvatskoj političkoj sceni, vezivanja birača uz stranku ali i relaksacije, kako je rekao, sunarodnika koji žive u atmosferi pritisaka. Naša prilika je činjenica da je čitava država jedna izborna jedinica i da nema “roza listića” kao na izborima za hrvatski parlament. Izbori su nam prilika da aktiviramo svoje organizacione kapaciteta kao i kapacitete naših aktivista na terenu, te neposredno nastavimo kontakt sa ljudima.

“Ovi izbori važni su nam za svake slijedeće izbore”, rekao je Pupovac.

Danas je razmatrana i politička situacija u kontekstu preispitivanja dalje podrške SDSS-a aktuelnoj Vladi. Nastavak rasta negacije antifašizma i favorizacije fašizma i ustašva, šovinistički ispadi poput nedavnih na košarkaškoj utakmici u Zadru ili oštećenja više automobila iz Srbije u Dubrovniku, hapšenja Srba pod optužbama za ratni zločin, slaba realizacija Operativnog programa za nacionalne manjine…, samo su neki elementi širokog mozaika atmosfere netolerancije u državi! Glavni odbor smatra da razgovarati treba iako smo ozbiljno dotakli “crvenu liniju”! U tom kontekstu predloženo je da se obavi još jedan razgovor sa premijerom. “Ukoliko u dogledno vrijeme, poslije tog razgovora, ne budu stvarno u društvu vidljivi pozitivni pomaci, onda zaista više nemamo kredibilitet da sarađujemo sa takvom Vladom, stav je predsjednika Glavne Skupštine dr. Vojislava Stanimirovića.

Članovi Glavnog odbora danas su informisani o skorašnjim (5. maja) izborima za Vijeća nacionalnih manjina, usvojili su Izvještaj o finansijskom poslovanju stranke, te Izvještaj o poslovanju stranačkog preduzeća “Sedes” kojeg je prezentirao direktor Svetislav Mikerević.

Prihvaćena je Informacija o vanrednim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije i Gradska vijeća Ogulina i Iloka koju je prezentovao predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman. Rkman je članovima ovog stranačkog tijela predstavio i Plan medijske prezentacije SDSS-a koji je jednoglasno prihvaćen.

MEDIJSKA EDUKACIJA – VAŽAN SEGMENT STRATEGIJE

Shvaćajući važnost saradnje sa medijima i  kvalitetnog predstavljanja u javnosti politika SDSS-a, danas je odlučeno da jedna od narednih sjednica Glavnog odbora upravo bude posvećena medijskoj politici naše stranke. 

Na zahtjev Istarske županijske organizacije, Glavni odbor je danas umjesto Gordane Kosanić imenovao Tatjanu Savić za novu članicu centralnog Izvršnog odbora SDSS-a iz ove županije.