Saborska rasprava dr. Pupovca o imenovanju članova Nadzornog odbora HRT-a

 

Poštovani gospodine potpredsjedniče. Poštovane kolegice i kolege zastupnici. Moj govor neće biti obrana HRT-a kao javnog servisa, kako ih je u ovom Saboru u mojih 6 mandata bilo mnogo. Jer stanje na HRT-u je nebranjivo i neobranjivo. Pa nemam argumenata, koji bi mogao iznijeti u obranu HRTa i njegovog sadašnjeg stanja. Moj govor neće biti ni kritika, jer sam koalicijski partner i suzdržati ću se od kritika, onoga što dijelimo kao zajedničku odgovornost. Ali, s obzirom na to kako izgleda stanje na HRT-u, bilo bi bolje da održim nekrolog. Ali budući da ovdje nije mjesto da držim nekrologe, neću držati nekrolog.

Poštovane kolegice i kolege, zastupanje naroda i obranih državni institucija i javnih institucija u njihovom funkcioniranju od nas samih, od parcijalnih, privatnih ili bilo kojih drugih interesa, ili lošega stanja, koje može postojati u tim institucijama, to su najviši ciljevi koje mi kao zastupnici možemo obavljati. A kad je po srijedi obrana institucije javnog servisa HRTa, ovo što smo čuli, nije nikakva obrana. Nego su neproduktivne optužbe oko stanja kakvo je ono bilo ili kakvo je ono moglo biti i mi u tome nećemo sudjelovati. To da mi primamo izvještaj za 3 g. za 2014., 2015. i 2016. o financijskom stanju, je protivno svim pravilima koji bi ovaj Sabor trebao uvažavati.

Pretpostavljam da je i protivno propisima koji bi ovaj Sabor trebao uvažavati i to želim ovdje reći. Uz svo poštovanje i prema kolegi Staziću i prema kolegi Mikuliću, ali je nedopustivo da se izvještaj o financijskom poslovanju jedne javne institucije, čiji je Sabor osnivač, imenuje ravnatelja, imenuje nadzorni odbor imenuje i programsko vijeće, prima sa 3 g. zakašnjenja. Koje je opravdanje za to? Mi ga nismo čuli, ne znamo ga, i prema tome što se mene tiče ja nemam nikakvu obavezu da na bilo koji način prihvatim ili podržim to što je stiglo. Drugo, nadzorni odbor HRT-a ne djeluje već skoro godinu dana. Bivši odbor je podnio izvještaj koji je bio kritičan prema upravi koja je tada bila. Prije toga u vrijeme koje je spominjao kolega Mikulić uprava je također imala sukob sa nadzornim odborom. Što se događa? Jesmo li mi dužni obraniti onda ona tijela koja trebaju nezavisno djelovati na HRT-u kada se sukobljavaju i nepoštivaju ovlasti jednih, drugih? Jesmo. Jesmo li to uradili? Nismo.

Sada biramo nove članove nadzornog odbora. Jesmo li provjerili da li su svi kandidati birani u skladu sa važećim pravilima? Ima li netko da je možda u sukobu interesa potencijalnom? Ima li netko tko možda ne bi trebao biti biran zbog toga što je već na nekoj funkciji koja mu prijeći da bude biran u mjesto kao što je nadzorni odbor? To pitam zbog toga što u toj priči kao dio vladajuće koalicije nismo sudjelovali ni na koji način, ni konzultativno ni ne konzultativno. A doprinositi tome da se dođe do stanja, da se drži nekrolog HRT-u mi nećemo. Nećemo. Ne želimo. Naš moralni osjećaj nam to ne dopušta.

Dakle što se Kluba zastupnika SDSS-a tiče mi izražavamo vrlo ozbiljnu zabrinutost u pogledu toga kakvo je stanje na HRT-u prema ono malo informacija što imamo. Tko je ravnatelj na HRT-u? Je li to onaj koga smo mi birali ili je to netko koga mi nismo birali? Tko kadrovira? Tko organizira? Tko upravlja financijama? Ja kao zastupnik želim znati da li je onaj koga sam ja podržao svojom rukom i rukama zastupnika mojega kluba je doista ravnatelj na HRT-u ili je to netko treći ili drugi? Dugo sam se spremao da to kažem, mislio sam to učiniti u pauzama ali budući da te pauze ne podržavam jer su sredstvo za destrukciju rada ovoga Sabora, jer su sredstvo za to da se ni o čemu drugom ne raspravlja osim onome što pojedini zastupnici smatraju da treba iskoristiti prijepodne kada su kamere tu, kada novinari nisu previše umorni, kada javnost još ima nekakav interes.

Prema tome, prema tome, neću u tome sudjelovati jer ću uskoro inače trebati održati nekrolog za ovaj Sabor kojem pojedine kolegice i kolege rade o glavi ukidajući interes za legitimne teme koje postoje u ovom Saboru, pretvarajući ga u naklapaonicu i brbljaonicu.

Moj klub tome neće doprinositi ali neće doprinositi ni ovoj stvari koja se zove HRT na ovakav način. Ispričavam se mojim kolegama, koalicijskim partnerima, ispričavam se svima vama ali prema svemu onom što mi znamo stanje na HRT-u je takvo da mi ne znamo tko je tko, da mi ne znamo gdje je tko a to da dobijemo izvještaje sa 3 godine zakašnjenja, da se jedan izvještaj nadzornog odbora ne prihvaća, da je prethodni nadzorni obor, ravnatelj raspuštao i napadao svim sredstvima, ravnatelj koji je bio biran od lijevoga dijela scene, nedopustivo je. Ako je to slika toga kako mi upravljamo javnim servisima i javnim ustanovama, javnim poduzećima pa onda je bolje da se ne petljamo u to.

Ali ako netko želi privatizirati, ako je to način kako netko želi privatizirati HRT čega je bilo već ovdje i u vrijem Milanovićeve Vlade, komercijalizacijama najrazličitije vrste, popuštanja atacima najrazličitijih privatnih interesa neka to ide ali neka ide bez nas a mi ćemo svoje reći. Gledanost Dnevnika HRT-a je 3%. Zbog kadrovskih rješenja i programskih rješenja na stotine hiljada gledalaca gubi HRT. I odavno je prestala biti ono što je trebala biti sa sredstvima, sa ljudima, sa iskustvom, sa programom vodeća televizija u državi i vodeći radio u državi. Ali to nije. Arhivi HRT-a se nalaze po koje kakvim privatnim televizijama. Kamere HRT-a se nalaze po najrazličitijim privatnim rukama. A mi ćemo ovdje dizati ruke za to? Nećemo. Moju ruku više neće imati.