Rkman na tradicionalnim “Susretima Maličana”

Predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke prisustvovao je juče u selu Malička u opštini Topusko tradicionalnim “Susretima Maličana”. Organizaciju ovogodišnjih devetih susreta, kao i ranije, finansijski je pomogla naša stranka. Oko stotinjak učesnika, stalnih stanovnika i iseljenih Maličana koji nakon Oluje 1995. žive širom svijeta kao i njihovih prijatelja iz okolnih mjesta, imao je priliku vidjeti se, popričati, evocirati sjećanja na nekad bolja vremena, ali i pjevati, plesati, veseliti se. I ovogodišnja manifestacija održana je u domaćinskoj “avliji” Milivoja Janjanina i njegove familije koji je inicijator i tradicionalni organizator čitave manifestacije.

Učesnici manifestacije su kod mjesnog spomenika žrtavama ustaškog terora iz drugog svjetskog rata položili vijenac i zapalili svijeće u znak sjećanja na svoje umorene pretke. “Među 112 žrtava ovog sela, bilo je čak 25-oro djece starosti do 14 godina”, rekao je Rkman.

Zaključio je kako ovdašnji ljudi nisu odgajani da nikoga ne mrze, ali da imaju pravo na sjećanja i istinu na tragediju u kojoj su rukom zločinaca i izroda završeni životi njihovih predaka i rodbine. U znak sjećanja na ovogodišnje susrete, Predrag Janjanin, sin organizatora i danas uspješan poslovni čovjek u Srbiji  koji svaki trenutak koristi da dođe u zavičaj, svim učesnicima je podijelio prigodne poklone.