Raosovu izjavu o NDH osuđujem i smatram da je sramotna

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević juče je osudio nedjeljnju izjavu izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.” nazvavši je sramotnom, a osudi su se pridružili i Veljko Kajtazi te Anka Mrak Taritaš

Naime, izaslanik Ministarstva branitelja Raos svoju je tvrdnju o tome kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.” iznio prilikom obilježavanja HOS-ove godišnjice u Splitu, referirajući se time na 10. travnja 1941. kada je proglašena Nezavisna Država Hrvatska. Milošević je poručio kako je izaslanik zloupotrijebio svoj status te kako njegovo obraćanje nije bilo predviđeno.

Upitan ima li u Vladi političke volje da se zakonom zabrane sve slične izjave, rekao je kako je njegov stav poznat. Rekao je kako će u Vladi razgovarati da se takve stvari ubuduće spriječe, a mišljenja je i kako trebaju postojati pravni propisi. Odgovarajući na pitanje znači li to da kao potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava nije učinio dovoljno da tu temu stavi na dnevni red, rekao je kako je to djelom i njegova odgovornost.

“Činio sam sve što sam smatrao da je potrebno, postigli smo određeni napredak. Stavili smo operativne programe i u nacionalni plan koji će se donijeti uskoro, očekujem oko ljeta”, najavio je.

Stavljeni su koraci koji idu u smjeru protiv govora mržnje i za očuvanje kulture sjećanja, ali to je proces koji ide i koji se ne može riješiti “lomljenjem preko koljena”, nego s razgovorom svih aktera, dodao je Milošević, a nada se da će se takav sastanak održati uskoro.

izvor: tportal.hr